Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 05:03
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στο Μαξίμου με το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό -Ποια τα νέα δεδομένα






Έντονος σκεπτικισμός καταγράφεται στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου για το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό και στο οποίο συμμετείχαν τελικώς χιλιάδες πολίτες.

Υπό τη βαριά σκιά αυτού, οι επιτελείς του Μαξίμου συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις κορυφής στο Νταβός, αν και, κατά πληροφορίες του iefimerida, παρακολουθούν μετ’ επιτάσεως τα απόνερα του συλλαλητηρίου, καθ’ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «αγκάλιασε» και ουδείς αποκλείει μακροπρόθεσμα αυτό να του δώσει ώθηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μαξίμου δεν αλλάζει τη στρατηγική του, ούτε σκοπεύει να κάνει πίσω, ενώ κυβερνητικά στελέχη στηλιτεύουν και την εκκωφαντική σιωπή του Κινήματος Αλλαγής.

Προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου 

Την ίδια ώρα, παρά την κίνηση Τσίπρα να κρατήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έξω από το συλλαλητήριο, υπάρχει προβληματισμός για την ευρεία συμμετοχή αλλά και για τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσουν οι κινητοποιήσεις των «Μακεδονομάχων».

Οσο κι αν δυσκολεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών, τα συλλαλητήρια αυτά προκαλούν ανησυχία και στην κυβέρνηση. Ήδη υπάρχει προβληματισμός για το επόμενο, που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ανησυχία αλλά και τις απορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνει και η σταθερή λήψη «σημάτων ρήξης» από το «καραμανλικό» στρατόπεδο. Οι διαρροές που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να παίρνει αποστάσεις από τις συζητήσεις στο Βουκουρέστι για λύση σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, δυσκολεύουν τους χειρισμούς Τσίπρα.

Τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός

Στο μεταξύ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα για το ονοματολογικό, με κορυφαίο στην ατζέντα το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα επιδιώκει σε όλους τους τόνους να βγει «λευκός καπνός» μέσα από πολιτική συνεννόηση. Ήδη, τον τόνο έδωσε ο κ. Τσίπρας, που σημείωσε («Εθνος») ότι δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, «είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων, ώστε να γίνειται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Τόνισε, δε, ότι «θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», αν υπάρξει ευκαιρία για επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Εμπιστοσύνη σε Καμμένο

Όσο για τη στάση των ΑΝΕΛ, από το κυβερνητικό στρατόπεδο κανείς δεν δείχνει να ανησυχεί επί της ουσίας. Αντιθέτως, σχολιάζουν -ατύπως- πως ο κυβερνητικός εταίρος απευθύνεται μάλλον σε ένα ειδικό και συντηρητικό ακροατήριο, όπερ και σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσει τα εκλογικά του ποσοστά.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, σχολίασε ότι ο «Πάνος έχει επίγνωση του  προβλήματος». Τον χαρακτήρισε «έντιμο» και «πατριώτη» πολιτικό, υπογραμμίζοντας ότι εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και ότι έχει δηλώσει πως επιθυμεί να υπάρξει ευρεία συναίνεση, ει δυνατόν όλων των πολιτικών δυνάμεων, στο ζήτημα αυτό, εφόσον βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως χθες στο συλλαλητήριο συμμετείχαν από τους ΑΝΕΛ οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Αντίθετα, ο Κώστας Ζουράρις μόλις εμφανίστηκε βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι τον καταδίωξαν, τον χτύπησαν και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.

Το ονοματολογικό και η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ δείχνει να απομακρύνει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο φέρνει πιο κοντά με το Ποτάμι, πιθανότατα και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ακόμα και εκείνα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ασκούσαν κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς, υπό το πρίσμα των διαπραγματεύσεων για το «Μακεδονικό», όχι μόνο προσφέρουν ολόπλευρη στήριξη στον πρωθυπουργό αλλά καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, «πυροβολώντας» εκείνους που δηλώνουν αντίθετοι. Ειδικότερα, τον κυβερνητικό τους εταίρο τους ΑΝΕΛ, τη σύμπραξη με τους οποίους οι «53+» χαρακτήρισαν στο πολιτικό τους κείμενο  «παρά φύσιν» συμμαχία.

Στελέχη του κόμματος που δεν έχουν κρύψει την επιφύλαξή τους για την κυβερνητική σύμπραξη εξηγούσαν στο iefimerida ότι «δύο σημαντικοί στόχοι της κυβέρνησης, η λύση του “Μακεδονικού” και η έξοδος από τη δανειακή σύμβαση, συμπίπτουν χρονικά και αποκαλύπτουν τα όρια της συμμαχίας μας με τους ΑΝΕΛ. Συμπράξαμε για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτό τελειώνει -τυπικά τουλάχιστον- τον Αύγουστο. Έναν μήνα πριν θα ληφθούν αποφάσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, άρα και για το όνομα. Συνεπώς τα δύο θέματα οριοθετούν τη συνεργασία».

Δύσκολο σημείο για την κυβέρνηση αποτελεί η τελική τοποθέτηση Καμένου. Μπορεί για την ώρα τη δυσκολία αυτή να την «κρύβει» η αμηχανία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για το «Μακεδονικό», ωστόσο είναι παρούσα.

Η μάχη της συμμετοχής -Οι 90.000 της ΕΛ.ΑΣ. και οι 500.000 των διοργανωτών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία έχε ως εξής: «Από ώρα 13:00 σήμερα (21-01-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου ενενήντα χιλιάδων (90.000) πολιτών στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, με θέμα “Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία”, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».

Λίγο μετά τις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανήλθαν στους 500.000 και πως συνολικά στη Θεσσαλονίκη έφτασαν 1.300 πούλμαν από όλη την Ελλάδα.

Πηγή: iefimerida.gr