Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 19:26
ΒόλοςΤοπικά

Πορεία κατά της παρουσίας του αμερικανικού πλοίου στο Λιμάνι του Βόλου






Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Βόλου πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου με την συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού πλοίου “USS Carson City” του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το πλοίο συμμετέχει μαζί με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τους Αμερικάνους στρατιώτες που έχουν εγκατασταθεί σε Βόλο και Στεφανοβίκειο στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», γεγονός που αποδεικνύει – όπως τονίστηκε στην συγκέντρωση – το ολοένα και πιο στενό δέσιμο της χώρας στις επικίνδυνες αντιπαραθέσεις στην περιοχή.

«Επιβεβαιώνεται άμεσα και με τον πιο περίτρανο τρόπο η καταγγελία της ΕΕΔΥΕ, παράρτημα Βόλου, που στην σύσκεψη φορέων στις 31/10/2018 είχε επισημάνει ότι  η παρουσία περιορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στο Στεφανοβίκειο θα εξελιχθεί σε μετατροπή όλης της περιοχής μας, της Ν. Ιωνίας, της Αγχιάλου, του λιμανιού του Βόλου, σε μια απέραντη Αμερικανονοατοική βάση» επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας που έγινε, κατά την οποία τονίστηκε ακόμη, ότι  ξεδιπλώνονται με μεγαλύτερη ένταση αυτή την περίοδο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.- Ρωσίας- Κίνας και άλλων δυνάμεων, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Ν/Α Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και διεθνώς, προκαλώντας περισσότερους πολέμους, θύματα, προσφυγιά, καταστροφές, κινδύνους για την ειρήνη.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας τονίστηκαν τα εξής:

Συνεχίζονται οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, που ξεκίνησαν με συστηματικές υπονομευτικές ενέργειες και χρησιμοποίηση προσχημάτων περί «τρομοκρατίας», που προετοίμασαν το έδαφος για πολεμικές επιχειρήσεις.

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, όπου συγκρούονται μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Τουρκία, Ιράν), για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής που έχει ενεργειακούς πόρους και είναι δρόμος περάσματός τους, αλλά και στρατηγική σημασία για όλες τις δυνάμεις που συγκρούονται εκεί.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, γενικότερα την Κασπία, τη Μ. Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, τραβούν μεγάλα ανταγωνιζόμενα συμφέροντα και διεθνούς εμβέλειας ενεργειακούς ομίλους.

Η Κίνα, η δεύτερη ισχυρότερη καπιταλιστική χώρα παγκοσμίως, προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή και τα επεκτείνει δια μέσου του σχεδίου «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» που στηρίζεται σε ένα τεράστιο χερσαίο και θαλάσσιο δίκτυο, το οποίο θα συνδέει με οικονομικές συμφωνίες την Κίνα με την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Συνεχίζεται η Ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη και ο σφαγιασμός του λαού της από τον ισραηλινό στρατό και κλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν.

Πολύ επικίνδυνο στοιχείο των εξελίξεων είναι και η συγκέντρωση Νατοϊκών δυνάμεων στη Βαλτική, στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στα σύνορα με τη Ρωσία, η εγκατάσταση πυραυλικών και αντιπυραυλικών συστημάτων.

Η κατάσταση στο Αιγαίο οξύνεται επικίνδυνα, με τις συνεχείς παραβιάσεις και αμφισβητήσεις των ελληνικών συνόρων, της συνθήκης της Λωζάννης και τις διαρκείς απειλές της Τουρκικής ηγεσίας για το Αιγαίο και τη Θράκη, το ίδιο στην Κύπρο και την ΑΟΖ της, όπου γίνονται έρευνες και ετοιμασία εξόρυξης κοιτασμάτων πετρελαίου, για τα οποία συγκρούονται μεγάλα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές χώρες.

Στα Βαλκάνια μυρίζει μπαρούτι, αφού ενισχύεται η επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., για την πλήρη κυριαρχία σε αυτά, σε αντιπαράθεση πρωτίστως με τη Ρωσία και δευτερευόντως με την Κίνα που προσπαθεί κι αυτή να μεγαλώσει την παρουσία της στην περιοχή.

Αυτή την περίοδο εστιάζουν στα Δ. Βαλκάνια, όπου κάνουν προσπάθεια να εντάξουν στο ΝΑΤΟ όσες χώρες δεν είναι σ΄ αυτό (ΠΓΔΜ) ή και στην Ε.Ε. (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία). Γι’ αυτό πιέζουν αφόρητα, γι’ αυτό επέβαλαν τη συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που δεν ωφελεί τους λαούς των δύο χωρών και γενικότερα των Βαλκανίων, αλλά τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για να κυριαρχήσουν στα Βαλκάνια οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά, έναντι της Ρωσίας, φιλοδοξώντας η Ελληνική κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη θέση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η συμφωνία αυτή επομένως ανεξάρτητα με ποιόν τρόπο θα προχωρήσει δεν θα λύσει τα προβλήματα των αλυτρωτισμών και από τις δυο πλευρές, του αμετάβλητου των συνόρων, αλλά μεγαλώνει τους κινδύνους.

Μέσα σε περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ισχυρό εθνικισμό, διακρίνεται η στάση των κυβερνήσεων της Αλβανίας που προβάλλουν αλυτρωτικές θέσεις και καλλιεργούν την ιδέα περί «Μεγάλης Αλβανίας», μέσα σε έναν φαύλο κύκλο που συνδέεται με διαμελισμούς κρατών και αλλαγή συνόρων (προσάρτηση Κοσσόβου, ενίσχυση επεκτατικών βλέψεων και προς την Ελλάδα), επιβεβαιώνοντας την ορθότητα του συνθήματος που φωνάζουμε στις πορείες μας:  ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ. ΜΕ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ.

Πηγή αυτών των επικίνδυνων ανταγωνισμών και εξελίξεων, είναι το ασταμάτητο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους από τους μονοπωλιακούς ομίλους, μέσα από το διαρκές ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πόρων, των δρόμων περάσματός τους, των αγορών και σφαιρών επιρροής, ταυτόχρονα με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.

Η ΕΜΠΟΛΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Σ’ αυτούς τους επικίνδυνους για τους λαούς, ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σχεδιασμούς και πολέμους, εμπλέκει τη χώρα μας όλο και περισσότερο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ταυτόχρονα με την συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης στο εσωτερικό της χώρας, με την στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, των Περιφερειών και των Δήμων, που διοικούνται από στελέχη τους.

Αυτή η εμπλοκή γίνεται στη βάση της επιδίωξης αναβάθμισης του ρόλου και των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας μας στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Ν/Α Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή, στην λεηλασία των ενεργειακών πόρων από τις πολυεθνικές, στην μετατροπή της σε όλο και μεγαλύτερο ενεργειακό, μεταφορικό κόμβο και εξαγωγέα κεφαλαίων στην περιοχή μας.

Αυτό κάνει, με την συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επεμβάσεις εκτός συνόρων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με την ίδρυση νέων αμερικανονατοικών βάσεων σε όλη τη χώρα, από την εγκατάσταση στην 110 Π.Μ στη Λάρισα των κατασκοπευτικών ντρόουνς και άλλων στρατιωτικών αεροσκαφών που θέλουν να φέρουν, στη Σύρο, στον Άραξο, στο Ακτιο, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, πιθανή εγκατάσταης επιθετικών Νατοικών Ελικοπτέρων στην 1η ΤΑΞΑΣ Στεφανοβίκειο, μαζί με την αναβάθμιση της Σούδας, με την ανάπτυξη στρατιωτικών συμμαχιών με το Ισραήλ, Αίγυπτο, όπως πρόσφατα έκανε με την κοινή άσκηση ελληνικών και ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών που προσγειώθηκαν στην 110 Π.Μ. της Λάρισας.