Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 20:54
Τοπικά

Πλούσιες εκδηλώσεις στο Βόλο για την «Ναυτική εβδομάδα»






Η «Ναυτική εβδομάδα» θα διοργανωθεί και πάλι στο Βόλο. Όπως αναφέρεται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, «στην Μητρόπολη, ιδρύσαμε , όπως ήδη σας είναι γνωστό από διετία , φορέα Πολιτισμού που φέρει τον τίτλο: «Μαγνήτων Κιβωτός , για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που με έμπνευση , συνέπεια και πνεύμα συνεργασίας διακονεί τον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού στους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η πατρίδα μας. Σημαντικοί στόχοι μας αποτελούν , πέραν των άλλων , η καθιέρωση «Θεσμών» και η απόδοση τιμής σε πολίτες και φορείς για διακεκριμένες πράξεις. Για τον λόγο αυτό , στη διάρκεια του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015», επαναφέραμε τον επιτυχημένο θεσμό των παρελθόντων ετών , την Ναυτική Εβδομάδα , που σταμάτησε να διοργανώνεται από το 2009.

Προκειμένου να προσδώσουμε ιδιαίτερο κύρος στις εκδηλώσεις μας , αλλά και για να ικανοποιήσουμε και την επιθυμία πολλών συμπολιτών μας , εξασφαλίσαμε κατά την διοργάνωση του περασμένου έτους τη συμμετοχή της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού , όπου με μια πολύ επιτυχημένη συναυλία , παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου , έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεων που ονομάσαμε: «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2015».

Η «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο» πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια αδράνειας του θεσμού αυτού και υλοποιούμε τον στόχος μας που είναι πλέον η καθιέρωσή του. Μετά την μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 2015 , επανερχόμαστε και φέτος με την «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2016».

Θα πραγματοποιηθεί από την 30η Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2016 , θα συνδιοργανωθεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας , Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου , τον Δήμο Βόλου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.). Θα συμμετέχουν πολλοί φορείς και Σύλλογοι του Βόλου και θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικών φορέων, ναυταθλητικών σωματείων, χορευτικών συγκροτημάτων , χορωδιών κ.ά.

Θα πραγματοποιηθούν στην παραλία του Βόλου , στον χώρο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , για να έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης όλοι οι πολίτες.

«Περίπλους του Παγασητικού»

Επί πλέον , όπως είχε προαναγγελθεί από την περυσινή διοργάνωση , οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και τον «Περίπλου του Παγασητικού» , με την συνοδεία μουσικής.

Η σημαντικότερη αναφορά στον εφετινό εορτασμό , είναι η απόφαση της Ιεράς μας Μητροπόλεως να τιμήσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για την καίρια συμβολή του στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης των τελευταίων ετών, αλλά και για την διαχρονική προσφορά του στην περιβαλλοντική προστασία των ακτών και των θαλασσών της χώρας.

Όπως αναφέρει η Μητρόπολη, «επιλέξαμε να τιμήσουμε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αναγνωρίζοντας την προσφορά του Σώματος σε μια κρίση – όχι τοπική, όχι ελληνική, αλλά πανευρωπαϊκή, ίσως και παγκόσμια – στην διαχείριση της οποίας άνθρωποι, σαν τα στελέχη του Λιμενικού, δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο αριθμός των διασώσεων μεταναστών και προσφύγων που έχει πετύχει μέχρι σήμερα στο Αιγαίο το Λιμενικό Σώμα.

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με την ίδια αμείωτη ένταση με την οποία αγωνίζονται για να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, με την ίδια ένταση επιδιώκουν την σύλληψη των διακινητών των ανθρώπων.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία και η συνέργεια με τόσους σημαντικούς φορείς του Δημοσίου , της Αυτοδιοίκησης , του αθλητισμού και του πολιτισμού θα προσδώσει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα στο θεσμό που επαναφέρουμε.

Η συμμετοχή της Μπάντας του Λιμενικού Σώματος , της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου , της Φιλαρμονικής Κερκύρας «Μάντζαρος» , μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων , προ πάντων όμως εκατοντάδων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής σε μια συντονισμένη μουσική και εικαστική εμφάνιση είναι δυνατό να συγκροτήσουν ένα άρτιο πρόγραμμα.

Αποκάλυψη αναμνηστικής τοιχογραφίας της URBANACT στο Λιμάνι του Βόλου. Ξεχωριστή αναφορά είναι η επίδειξη – παρουσίαση της πρώτης επίσημης προσπάθειας από Έλληνα αθλητή, τον Χρόνη Χλίτσιο , να ξεπεράσει τα 10 λεπτά άπνοιας! Και το σημαντικότερο θα είναι ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει ένα βασικό προβάδισμα εν όψη της μεγάλης προσπάθειας κατάρριψης του παγκοσμίου ρεκόρ στο τέλος του καλοκαιριού.

Όλες αυτές οι συμμετοχές και οι δράσεις θα προσδώσουν επιπλέον κύρος στις εκδηλώσεις της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2016» , των οποίων η φήμη, ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσει την περιοχή μας.
Η «Μαγνήτων Κιβωτός» φιλοδοξεί να επανακαθιερώσει την «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο». Βασική επιδίωξή μας , η «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο» να μην είναι μόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και η ανάδειξη ενός βαθύτερου προβληματισμού για όσα τραγικά συμβαίνουν στις μέρες μας.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» καλεί τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθειά της, με τη συμμετοχή όλων κατά το δυνατόν στις διάφορες δράσεις, καταδεικνύοντας έτσι και την αναγκαιότητα να καθιερωθεί η νέα «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο». Δεκτή θα είναι και κάθε ιδέα, πρόταση ή παρατήρηση που θα συμβάλει στη μελλοντική βελτίωση του θεσμού.

Αναλυτικά στοιχεία για την σύλληψη της ιδέας , τους στόχους του και τις προοπτικές της «Ναυτικής Εβδομάδας στο Βόλο» θα αναλύσουν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και Πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα κ. Ιγνάτιος και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ» σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 , στις 11.00, στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού».