Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:51
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλησιάζει ο ανασχηματισμός-Ποιες θα είναι οι επιλογές Τσίπρα

Χαρακτηρίζοντας προτεραιότητά του την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο- όταν μιλάει σε συνεργάτες του- να προχωρήσει  το αμέσως επόμενο διάστημα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.






Η λογική σειρά των πραγμάτων βέβαια, θέλει την ηγεσία του Μαξίμου να εστιάζει στο να επικυρωθεί τυπικά στο eurogroup της 22ας Ιανουαρίου η συμφωνία με τους δανειστές. Από κει και έπειτα ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τον ανασχηματισμό. Ο οποίος, κατά πληροφορίες του iefimerida.gr, θα είναι «διορθωτικού χαρακτήρα» μιας και ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι σε γενικές γραμμές η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης είναι η καλύτερη δυνατή. Πράγμα που σημαίνει ότι δε συντρέχει λόγος να προχωρήσει σε δομικής φύσεως αλλαγές.

Όλα πάντως θα κριθούν τις επόμενες μέρες, αφού μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος και με άλλα «καυτά» θέματα όπως το ονοματολογικό των Σκοπίων, την υπόθεση των «8» Τούρκων αξιωματικών, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας.

Υπουργοί στο…κόκκινο 

Σε περίπτωση διορθωτικού ανασχηματισμού, θα γίνει αντικατάσταση ενός μικρού αριθμού υπουργών. Έντονα λέγεται ότι υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δέχεται «πυρά» εκ των έσω και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρεθεί να…προειδοποιεί με παραίτησή του. Αρκετοί σύντροφοί του, του καταλογίζουν ευθύνες για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ δεν κατάφερε να μετακινηθεί σε κάποιο ευρωπαικό πόστο.

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά πολλούς ενώ κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία την πρόκληση του πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ανοδική πορεία της οικονομίας, φαίνεται να μην έχει προσαρμοστεί απολύτως στις ιδιαιτερότητες της δημόσιας διοίκησης. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν κρύβει τον βαθύ του σεβασμό για τον Υπουργό με τον οποίον εξάλλου τον συνδέει παλιά γνωριμία.

Με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης αναμένεται να φανεί ποια θα είναι η τύχη της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή που βρέθηκε στο στόχαστρο για τους χειρισμούς στο Αγία ΖώνηΙΙ, αλλά και μια σειρά αναπληρωτών υπουργών.

Αμετακίνητοι Τσακαλώτος-Χουλιαράκης

Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μαξίμου έχει περάσει κατά καιρούς από σαράντα κύματα. Στην παρούσα φάση όμως, διανύουν ομολογουμένως την καλύτερη περίοδο και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να δώσουν τον υπερ πάντων αγώνα με τους δανειστές (μέχρι τον Ιούλιο) για την έξοδο από το Πρόγραμμα και τον προσδιορισμό.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα από την κυβέρνηση όσοι λένε ότι «ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά», συμπληρώνοντας ότι είναι λογικό να θέλει και ο ίδιος να καρπωθεί την επιτυχία εξόδου από τα μνημόνια.

Η περίπτωση Φίλη

Ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές σε συνεντεύξεις του ότι από μικρός έχει μάθει στην Αριστερά να συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή της κοινωνίας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπουργός (πράγμα που φάνηκε και από τη στάση του στον περσινό ανασχηματισμό).

Κατά συνέπεια, αναμένεται να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα του προτείνει να αναλάβει εκ νέου χαρτοφυλάκιο και αν ο κ. Φίλης θα συμφωνήσει. Προς ώρας, πάντως, στο Μαξίμου παρακολουθούν απλώς τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Πηγή: iefimerida.gr