Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 08:14
Τοπικά

Πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα σε Αλμυρό και παρακάρλια χωριά






Μεγάλες καταστροφές κυρίως στις βαμβακοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, αλλά και στις παρακάρλιες περιοχές προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή που έπληξε και το Νομό Μαγνησίας μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οπως τόνισαν  αγρότες από τις παραπάνω περιοχές, σημαντικές εκτάσεις έχουν υποστεί ζημιές στο βαμβάκι, ενώ επίσης πλημμύρισαν εκτάσεις με δημητριακά, τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης, λίγο πριν το αλώνισμα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το μένος της βροχής έχει σκορπίσει στην κυριολεξία τα στάχυα, καταστρέφοντας τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς.

Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί και καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού, δημητριακών και ψυχανθών στα παρακάρλια και κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι σοβαρή» τόνισε  ο Χρ. Πάντζιος από τον Αλμυρό, αγρότης της περιοχής, που επιβεβαίωσε ότι το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί, τόσο το βαμβάκι, όσο και τα δημητριακά είναι σημαντική.

Οι αγρότες είναι κυριολεκτικά στο πόδι, καθώς τέτοιου είδους ζημιές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ καθώς υπάρχει η δυνατότητα επανασποράς αρχές Ιουνίου και υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται ότι δεν πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Ο κ. Χρ. Πάντζιος έκανε λόγο για «πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο», καθώς η διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης ήταν πολύ μεγάλη -σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο- που όπως εκτιμούν οι αγρότες, εάν συνδυαστεί με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπει η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες, θα αποτελέσει ένα «καταστροφικό μίγμα» για την ανθεκτικότητα και την ποιότητα της παραγωγής στο βαμβάκι, αλλά και στα δημητριακά.

ΠΗΓΗ: εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ