Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:51
Κόσμος

Πλανήτης Άρης: «Μαγεύουν» οι πρώτες φωτογραφίες του InSight χωρίς το προστατευτικό κάλυμμα του φακού!






Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την άφιξή του την περασμένη Δευτέρα στον Αρη, το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της NASA δείχνει να έχει εγκλιματιστεί πλήρως στο αφιλόξενο (τουλάχιστον για τον άνθρωπο) περιβάλλον του κόκκινου πλανήτη.

Όλα βαίνουν καλώς στην αποστολή του, όπως ενημερώνει η NASA μέσω του ειδικού λογαριασμού Twitter που στέλνει updates από το Insight σε… πρώτο πρόσωπο. Μάλιστα εχθές, όπως ήταν προγραμματισμένο, αφαιρέθηκε το προστατευτικό κάλυμμα από τη μία φωτογραφική μηχανή, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον τις πρώτες ολοκάθαρες εικόνες!

Οι φωτογραφίες που μας είχε στείλει στιγμής το εξοπλισμένο με δύο κάμερες InSight, απεικόνιζαν τον ουρανό και μια επίπεδη επιφάνεια μπροστά από τη μηχανή. Ωστόσο, στίγματα θόλωναν αυτές τις πρώτες εικόνες, αφού το προστατευτικό κάλυμμα της κάμερας στη βάση του δεν είχε ακόμα απομακρυνθεί. Εχθές το κάλυμμα αυτό επιτέλους αφαιρέθηκε.

Στις δύο νέες φωτογραφίες του InSight βλέπουμε το έδαφος κάτω από την κάμερα της βάσης, ενώ σε μία άλλη λήψη διακρίνεται η φωτογραφική μηχανή που είναι τοποθετημένο στον αρθρωτικό ρομποτικό βραχίονα. Σημειώνεται ότι στην άκρη του οποίου βρίσκεται μια λαβίδα με πέντε δάχτυλα, που θα βοηθήσει στην τοποθέτηση των δύο επιστημονικών οργάνων του InSight στο έδαφος του Άρη, τους επόμενους τρεις μήνες.

mars2

mars1

View image on Twitter

View image on Twitter
Embedded video
Πηγή: protothema.gr