Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:51
Θεσσαλία

Περνά η πρωτοβουλία των μπλόκων σταδιακά στη Μακεδονία;

 Εισιτήριο για Αθήνα κόβουν σήμερα στη Θέρμη οι Μακεδόνες, ενώ οι Θεσσαλοί ερίζουν για τα Τέμπη!






Σε σκακιέρα ανάμεσα στους αγροτοσυνδικαλιστές, χωρίς πιόνια, εξελίσσονται οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία, αφού η ισχνή συμμετοχή τους αναγκάζει να προχωρούν σε κινήσεις εντυπώσεων, ενώ αργά αλλά σταδιακά χρόνο με το χρόνο, η πρωτοβουλία των κινήσεων περνά στα μέτωπα των μπλόκων της Μακεδονίας. Τα προσχήματα σώζει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, “μπαρουτοκαπινισμένος” συνδικαλιστής που καταφερε να δημιουργήσει την πανελλαδική των μπλόκων και να συγκεντρώνει καθε χρόνο έναν ικανό αριθμό τρακτέρ στον κόμβο τςη Νίκαιας (αν και φέτος υπολείπεται κατά πολύ των περσινών δυνάμεων με αναλογια ένα φέτος απέναντι σε τρία πέρυσι τρακτέρ).

Περνά η πρωτοβουία των μπλόκων σταδιακά στη Μακεδονία;

Ωστόσο η κίνησή του B. Μπούτα να επισκεφθεί αύριο τα Τέμπη για συμβολικό αποκλεισμό, απαοσκοπεί στο να βάλει στο περιθώριο, οριστικά τις δυνάμεις των αγροτών που φέρεται να ελέγεχει παρασκηνιακά , αν και έχει αποχωρήσει από το προσκήνιο λόγω δικαστικών περιπετειών με τα χρέη της ΕΑΣ Λάρισας, ο Θανάσης Κοκκινούλης… βεβαια αυτή η παλιά κόντρα για την πρωτοκαθεδρία στο αγροτικό κίνημα της Θεσσαλίας, έχει ως αποτέλεσμα αργά αλλά σταθερά να μπαίνει στο περιθώριο η Θεσσαλία και να αναπτύσσει δυναμική η Μακεδονία, τα μπλόκα της οποίας χρόνο με το χρόνο εμφανίζονται πιο ισχυρά, με αποτέλεσμα σήμερα να συγκαλούν σύσκεψη στη θέρμη, για να συντονίσουν επιτροπή που θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο εκπρόσωποι του μπλόκου του Πλατυκάμπου, καθώς οι της Νίκαιας συγκαλούν πανελλαδική σύσκεψη μεσοβδόμαδα.

Περνά η πρωτοβουία των μπλόκων σταδιακά στη Μακεδονία;

Πολλές ανατροπές λοιπόν καταγράφονται φέτος στην υπόθεση των αγροτικών µπλόκων, η οποία, σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζει ζωηρά σηµάδια παρακµής. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση έχασε από νωρίς φέτος την επαφή µε το στρατόπεδο του Βαγγέλη Μπούτα και υποχρεώθηκε να συγχρονίσει τα βήµατά της µε τους λεγόµενους… µεγαλοαγρότες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Σ’ αυτή την περίπτωση όµως, ακόµα κι αν οι «άγουρες» διαβουλεύσεις της Αθήνας αποδώσουν, πολιτικά η κυβερνώσα παράταξη θα έχει χάσει πόντους στην επαφή της µε τη… µικροµεσαία αγροτιά.

Την ίδια ώρα, με διαπραγµάτευση από το… παράθυρο επιχειρείται να κλείσουν για µια ακόµη φορά τα µέτωπα των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως αυτά εκφράζονται χρόνια τώρα µέσα από τη διαδικασία των µπλόκων. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας να βρίσκονται σε ανοικτή γραµµή µε το κυβερνητικό επιτελείο για την προετοιµασία συνάντησης που θα δροµολογεί κάποιες λύσεις σε επιµέρους ζητήµατα και θα δίνει στα τρακτέρ το απαραίτητο άλλοθι να πάρουν το δρόµο της επιστροφής στο χωράφι.

Οι µέχρι στιγµής διαβουλεύσεις αναδεικνύουν πάντως, παράλληλα µε το τεράστιο έλλειµµα οργανωτικών δοµών στον αγροτικό χώρο, και µια ουσιαστική διαφοροποίηση µεταξύ των (αυτόκλητων κατά βάση) εκφραστών κατόχων κάπως αξιόλογων αγροτικών εκµεταλλεύσεων και αφετέρου των εκπροσώπων της λεγόµενης «µικροµεσαίας αγροτιάς».

Όπως όλα δείχνουν, το «ρήγµα» µεταξύ των αγροτών που δεν κατάφερε να κλείσει, παρά τις πρώιµες προσπάθειές της φέτος, η «απολογούµενη» για την χρεοκοπία της ΕΑΣ Λάρισας, παλιά φουρνιά συνεταιριστών της Θεσσαλίας, του Χρήστου Σιδερόπουλου προεξάρχοντος, φαίνεται να το επιτυγχάνει η νεόφερτη γενιά στελεχών της Κεντρικής Μακεδονίας, κάποιων από το παλιό µπλοκ (βλέπε Παύλος Αραµπατζής της ΕΑΣ Βισαλτίας) συνεπικουρούµενων.

με πληροφορίες από agronews.gr