Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:51
Τοπικά

Παν. Κουρουμπλής από Λάρισα: Θα ενισχυθούν οι Δήμοι για το προσφυγικό – Σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Δήμου Βόλου






Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Θεσσαλίας, με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Παν. Κουρουμπλή, μετείχαν και ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, ο ασκών χρέη Δημάρχου, κ. Θάνος Θεοδώρου και οι αντιδήμαρχοι, κ. Απ. Μαλαματίνης και Χρ. Στεφόπουλος.

Untitled-2Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν ότι επίκειται η άμεση ενίσχυση των δήμων (αίτημα που μετ’ επιτάσεως έχει θέσει και ο Δήμος Βόλου) που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού με 2,8 εκατ. Ευρώ, ενώ διεκδικείται και περαιτέρω χρηματοδότησή τους με άλλα 3 εκατομμύρια. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε ότι διεκδικεί χρήματα για τους Δήμους και από το Ταμείο των 100 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Ε.Ε.

Ακόμη ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό του νέου θεσμικού πλαισίου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Για το νέο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι «Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις με στόχο την πραγματική αποκέντρωση, για ισοπολιτεία και ισόρροπη ανάπτυξη», και συμπλήρωσε. «Θα αξιοποιήσουμε, είπε, το πλούσιο λικέρ εμπειριών της Αυτοδιοίκησης. Θα αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντί της. Θα αποδείξουμε ότι όταν φτάσουμε στο ποιος θα διαχειρίζεται τα χρήματα θα εννοούμε αποκέντρωση και σ΄ αυτό. Εμπιστευόμαστε την Αυτοδιοίκηση που αντιμετωπίζει την «βία της καθημερινότητας», καθώς είναι η εξουσία η προσβάσιμη στον πολίτη, η εξουσία που αντιλαμβάνεται αμέσως τι συντελείται μέσα στην κοινωνία. Το νομοσχέδιο δεν θα το φτιάξουν τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες μέσα σε γραφεία. Πρώτα θα το συζητήσουμε μαζί σας και ύστερα θα το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση. Το ίδιο θα γίνει και με το επικείμενο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα ρυθμίζει λεπτομέρειες για δράσεις και ενέργειες των δήμων για το προσφυγικό, όπως διάθεση προσωπικού, υπηρεσιών, δαπανών.

Με τον νέο Καλλικράτη θα αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε αναπτυξιακά εργαλεία και να καταστήσουμε τους πολίτες αξιόπιστους συμμέτοχους και ελεγκτές της εξουσίας».

Οι φωτογραφίες είναι από τον χαιρετισμό και τη σύντομη συνομιλία του υπουργού κ. Κουρουμπλή με τον κ. Αχιλλέα Μπέο