Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:53
Κόσμος

Πακιστανός ο μακελάρης του Βερολίνου -Είχε μπει στη Γερμανία πριν από περίπου ένα χρόνο ως πρόσφυγας






Η εφημερίδα Bild αναφέρει, επικαλούμενη πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο είναι ο 23χρονος Πακιστανός που ονομάζεται Νάβεντ Μπ. και είχε φθάσει στη Γερμανία πριν από έναν χρόνο.

Σε δημοσίευμά της η Die Welt, αναφέρει ότι ο δράστης είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, όχι όμως για υποθέσεις σχετικές με τρομοκρατία. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο δράστης εισήλθε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο.  Ωστόσο σύμφωνα με όσα μεταδίδει το RBB ότι εισήλθε στη Γερμανία μέσω Πάσαου ως πρόσφυγας τον Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε γερμανική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters, ο δράστης ήταν ένας 23χρονος Πακιστανός μετανάστης. Ο ύποπτος είχε φθάσει στη Γερμανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα που είχε διαπράξει και χρησιμοποιούσε διάφορα ονόματα, είπε η πηγή. Διέμενε σε έναν ξενώνα για πρόσφυγες στο κτίριο όπου παλιά στεγαζόταν το αεροδρόμιο του Tempelhof, πρόσθεσε η πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η εθνικότητα του φερόμενου ως οδηγού του φορτηγού, ο οποίος εγκατέλειψε τον τόπο της επίθεσης και συνελήφθη αργότερα, ήταν αδιευκρίνιστη. Στη συνέχεια όμως γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές ασφαλείας άρχισαν να δίνουν πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η Washington Post, η New York Post και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της θανατηφόρας επίθεσης.

Όσον αφορά στον δεύτερο επιβαίνοντα και συνοδηγό του οχήματος που σκότωσε στην τρελή πορεία του 12 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 48, οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου έκαναν γνωστό ότι είναι Πολωνός πολίτης και δεν είχε τον έλεγχό του οχήματος, όταν αυτό έπεφτε πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η αστυνομία του Βερολίνου γνωστοποίησε επίσης σε ανάρτησή της στο Twitter, ότι το φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος επισκεπτών στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, οδηγήθηκε εκεί από πρόθεση.

 

 
Πηγή: iefimerida.gr