Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:01
Κόσμος

Πακιστάν: Με βόμβα 20 κιλών σκόρπισαν το θάνατο στη Λαχώρη – 71 οι νεκροί






Με μια βόμβα 20 κιλών, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης σκόρπισαν οι Ταλιμπάν τον θάνατο την Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, σε παιδική χαρά στη Λαχώρη του Πακιστάν.

Ο τελευταίος απολογισμός κατά τις ίδιες πηγές κάνει λόγο για 71 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε, μάλιστα, «ενισχύσει» τη βόμβα με μεταλλικά σφαιρίδια για να προκαλέσει μεγαλύτερο όλεθρο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Κυριακή τη φωτογραφία της ταυτότητας του δράστη χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί ότι όντως πρόκειται για τον βομβιστή αυτοκτονίας που αιματοκύλισε τη Λαχώρη. Αν οι πληροφορίες ευσταθούν πρόκειται για τον Μουχάμαντ Γιουσάφ ο οποίος φέρεται να έχει γεννηθεί το 1988.

Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ την επίθεση ανέλαβε ένα παρακλάδι των Ταλιμπάν, η οργάνωση Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ, τονίζοντας ότι ο στόχος της ήταν η μικρή χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν.

«Ο στόχος ήταν οι χριστιανοί», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Εχσανουλάχ Εχσάν και πρόσθεσε: «Θέλαμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, ότι μπήκαμε στη Λαχώρη. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αλλά δεν θα καταφέρει να μας σταματήσει. Οι βομβιστές αυτοκτονίας μας θα συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Όταν έγινε η έκρηξη, οι φλόγες πετάχτηκαν τόσο ψηλά που ξεπέρασαν σε ύψος τα δέντρα και είδα ανθρώπους να εκτινάσσονται στον αέρα», είπε ο Χάσαν Ιμράν, ένας κάτοικος της πόλης που είχε βγει για βόλτα στο πάρκο.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας, ο Σαλμάν Ραφίκ, είπε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300.

«Πολλοί χειρουργούνται αυτήν την ώρα και φοβόμαστε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τουλάχιστον 50 από τους τραυματίες είναι παιδιά.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες στις οποίες δεκάδες γυναίκες και παιδιά μεταφέρονται σε ασθενοφόρα. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με ταξί ή ακόμη και με δίτροχα ρίκσο, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.

Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στα νοσοκομεία της Λαχόρης για να δώσουν αίμα, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει και πολλά από τα πτώματα φυλάσσονται προς το παρόν σε θαλάμους νοσηλείας.

Ένας γιατρός, ο Δρ. Άσραφ, περιέγραψε σκηνές φρίκης στο νοσοκομείο Τζίνα όπου εργάζεται.

«Μέχρι τώρα έχουμε παραλάβει περισσότερα από 40 πτώματα και πάνω από 200 τραυματίες. Οι περισσότεροι είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα και στους διαδρόμους και οι αφίξεις συνεχίζονται», είπε.

«Πήγαμε για να περάσουμε ένα ευχάριστο απόγευμα, επειδή ο καιρός ήταν καλός», ανέφερε από την πλευρά της μια γυναίκα, η Νασρίν Μπίμπι, κλαίγοντας καθώς περίμενε από τους γιατρούς να την ενημερώσουν για την κατάσταση της 2χρονης κόρης της. «Ο Θεός να τους πνίξει με την οργή του. Τι είδους άνθρωποι στοχεύουν μικρά παιδιά σε ένα πάρκο;», συνέχισε.

Οι αρχές του Πουντζάμπ διέταξαν να κλείσουν όλα τα δημόσια πάρκα και ανακοίνωσαν τριήμερο πένθος στην επαρχία. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν και οι δρόμοι της Λαχόρης ερήμωσαν.

Στην περιοχή του πάρκου Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να ελέγξουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί. Σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με οργισμένους συγγενείς ανθρώπων που βρίσκονταν στο πάρκο την ώρα της επίθεσης.

Ο Τζάβεντ Άλι, ένας κάτοικος της Λαχόρης το σπίτι του οποίου βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το πάρκο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε «μια τεράστια έκρηξη και τα παράθυρα έσπασαν. «Όλα έτρεμαν, ακούγονταν κραυγές και παντού υπήρχε σκόνη. Δέκα λεπτά αργότερα, μπόρεσα να βγω έξω. Στον τοίχο του σπιτιού μας υπήρχαν ανθρώπινες σάρκες. Οι άνθρωποι έκλαιγαν, άκουγα τις σειρήνες των ασθενοφόρων», είπε.

Το πάρκο, όπου είχε πάει και ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα, «ήταν γεμάτο από κόσμο λόγω του Πάσχα, υπήρχαν πολλοί χριστιανοί εκεί. Είχε τόσο πολύ κόσμο που είπα στην οικογένειά μου να μην πάμε κι εμείς», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι οι ακραίοι ισλαμιστές του Πακιστάν βάζουν συχνά στο στόχαστρο τους χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες της χώρας αυτής την τελευταία δεκαετία. Οι χριστιανοί από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει ελάχιστα πράγματα για να τους προστατεύσει.