Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 20:32
Τοπικά

Πέθανε ο καθηγητής Γερμανικών Αντώνιος Γαβαλάς






Πλήθος μαθητών του, οι οποίοι τον θαύμαζαν και τον αγάπησαν, και συνάδελφοί του συμμετέχουν στο πένθος, μαζί με την οικογένειά του, για τον θάνατο του ιδιαίτερα γνωστού και επιτυχημένου καθηγητή Γερμανικών Αντώνη Γαβαλά. Αφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ηταν ένας από τους πλέον γνωστούς καθηγητές ξένων γλωσσών, ιδρυτής του ομώνυμου Γερμανικού Σχολείου, του πρώτου που λειτούργησε στον Βόλο από το 1965 και για 40 χρόνια αδιάλειπτα. Από τα θρανία του της Σχολής Γαβαλά πέρασαν μαθητές στη μικρή τους ηλικίας, αλλά και ενήλικες επιφανείς και διακεκριμένοι επιστήμονες, προκειμένου να μάθουν τη γερμανική γλώσσα.

Ο Αντώνης Γαβαλάς σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στη Γερμανία επί επτά χρόνια και στη συνέχεια απέκτησε ειδικότητα καθηγητή στο κεντρικό ινστιτούτο του Γκαίτε, στο Μόναχο.  Το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών άνοιξε σε συνεργασία Σχολή στον Βόλο, την οποία ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο Αντώνης Γαβαλάς. Το Γερμανικό Σχολείο διένυσε τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες επιτυχούς πορείας. Ολοι θα θυμούνται έναν ξεχωριστό και λαμπρό καθηγητή τους, ιδιαίτερα αγαπητό, που μπορούσε να μεταδώσει με ευκολία και αγάπη τις πολύτιμες γνώσεις του σε παιδιά και μεγάλους.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Ηταν επιθυμία του ίδιου να ταφεί στον Βόλο, παρά το γεγονός ότι είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Σαντορίνη.

Ο Βόλος ήταν η πόλη που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που ήρθε, όπως και το Πήλιο. Γι’ αυτό με το «μικρόβιο» του τουρισμού από τους Σαντορινιούς γονείς του, αγόρασε έκταση στην περιοχή Καστρί στον Πλατανιά, δημιουργώντας ένα μικρό ξενώνα.

Ο Αντώνης Γαβαλάς κατέλιπε τη σύζυγό του Μαρία Γαβαλά, γνωστή καθηγήτρια Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας, παιδιά και εγγόνια. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν υπέρ της «Φλόγας».