Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:10
Κόσμος

Ο τυφώνας Ίρμα φτάνει αναβαθμισμένος στη Φλόριντα – Οι ΗΠΑ προσεύχονται






Εκτεταμένες υλικές ζημιές στην κεντρική και την ανατολική Κούβα προκάλεσε ο φονικός τυφώνας Ίρμα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα υψηλότερη από 200 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ πλέον κινείται προς την κατεύθυνση της Φλόριντας, γνωστοποίησαν οι κουβανικές αρχές.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο τυφώνας αναβαθμίστηκε στην «κατηγορία 4» και με αυτή την ένταση αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές της Φλόριντα. Οι άνεμοι ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 210 χλμ/ώρα.

Μετά τις 18:00 το Σάββατο τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), το μάτι του φονικού τυφώνα, που βρισκόταν λιγότερα από 100 χλμ. βόρεια του θέρετρου Βαραδέρο (κεντροδυτικά), άρχισε να μετακινείται προς τα βορειοδυτικά και να απομακρύνεται από τις ακτές της Κούβας, ανέφερε ο Κουβανός μετεωρολόγος Χοσέ Ρουμπιέρα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Περί τις 00:00 (νωρίς το πρωί ώρα ώρα Ελλάδας) το μάτι του τυφώνα Ίρμα αναμένεται να φτάσει στα στενά της Φλόριντας και το φαινόμενο θα αρχίσει να πλήττει τις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας περί τις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ως το απόγευμα σήμερα η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του Ίρμα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Ο Ίρμα, κατηγορίας 3 πλέον, ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.

Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν, ο τυφώνας Ίρμα, που υποβιβάστησε σε κατηγορία 3, θα πλήξει το κατώτερο άκρο της Φλόριντα, το West Key τις επόμενες ώρες, με ταχύτητες ανέμων 205 χλμ/ώρα.

Εντολή εκκένωσης σε 6 εκατ. κατοίκους 

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 6 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντας κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες, Σάββατο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πολιτείας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, που απειλείται από την άφιξη, εντός των προσεχών ωρών, του σφοδρού κυκλώνα Ίρμα.

Οι υπηρεσίες διάσωσης της Φλόριντας (Division of Emergency Management) «εκτιμούν ότι 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντας έλαβαν εντολή εκκένωσης», έναντι 5,6 εκατομμυρίων χθες το βράδυ, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι έσπευσαν σε περίπου 320 καταφύγια που έχουν ανοίξει οι αρχές σε ολόκληρη την Φλόριντα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν λάβει από μόνοι τους μέτρα προφύλαξης, πριν από την προβλεπόμενη άφιξη την Κυριακή το πρωί της Ίρμα.

«Προσευχηθείτε γαι εμάς»

Tο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, γνωστοποίησαν το Σάββατο οι τοπικές αρχές, την ώρα που οι κάτοικοι προετοιμάζονται για την άφιξη ενός νέου κυκλώνα, του Χοσέ. Ο κυκλώνας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική.

Οι δραματικές προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για τους κατοίκους του Μαϊάμι και των ευρύτερων περιοχών της Φλόριντα, αλλά και της Τζόρτζια με τις οποίες ζητείται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενόψει της επέλασης της Ίρμα ήταν συνεχείς.

«Αυτή η καταιγίδα θα σας σκοτώσει αν δεν φύγετε από το δρόμο της» προειδοποίησε μετεωρολόγος της ΝHC,

«Αν σας δόθηκε εντολή να φύγετε, πρέπει να φύγετε τώρα… Όχι απόψε, όχι σε μια ώρα. Πρέπει να φύγετε τώρα» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα Ρικ Σκοτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της μαζικής εκκένωσης, οι αρχές συλλαμβάνουν τους αστέγους για να τους απομακρύνουν από τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

H Ίρμα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη Φλόριντα, ενώ το Μαϊάμι θυμίζει πόλη – φάντασμα, καθώς άλλοι κάτοικοι εκκενώνουν την περιοχή, και άλλοι έχουν κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια τους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, παρά τις προειδοποιήσεις για να φύγουν. «Προσευχηθείτε για εμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Μεξικό από το καταστροφικό πέρασμα της Κάτιας, που έπληξε την περιοχή τη νύχτα ως κατηγορίας 1 κυκλώνας κι υποβαθμίστηκε κατόπιν σε «τροπική ύφεση», όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

Εξασθενεί ο Χοσέ

Εν τω μεταξύ ο Χοσέ απομακρύνεται από τις βόρειες Υπήνεμες Νήσους της Καραϊβικής κατά τη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά θα αρχίσει να εξασθενεί αργότερα σήμερα Κυριακή, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), ο Χοσέ απείχε 135 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά των βόρειων Υπήνεμων Νησιών με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 230 χλμ. ανά ώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια διακύμανση στην ένταση του φαινομένου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

 

Πηγή: protothema.gr