Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 13:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας απαντάει στον Σόιμπλε: Μη μας κουνάτε το δάχτυλο με ιταμό τρόπο






Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε εκδήλωση για τα ασυνόδευτα παιδιά στη Βουλή και από εκεί απάντησε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, που είπε ότι «δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Ελληνες συνταξιούχους».

«Να μάθουν να τηρούν τις συμφωνίες»
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε «πρέπει επιτέλους όσοι αυτές τις μέρες μάς κουνούν το δάχτυλο με ιταμό τρόπο, στο πλαίσιο των συμφωνιών, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα αυτοί να τηρούν τις συμφωνίες».

«Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους»
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας πέρασε και στην αντεπίθεση και αφού πρώτα ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα στη γερμανική πλευρά, στη συνέχεια έστειλε το δικό του μήνυμα: «Κι επειδή είναι γιορτές, τους ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Γιατί όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους, στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Οσα πλεονάσματα κι αν έχουν κάποιες χώρες, δεν θα πιάσουν ποτέ τα πλεονάσματα ψυχής του ελληνικού λαού».

«Μαζεύει» τη δήλωση Τσίπρα το Μαξίμου

«Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε τον Σόιμπλε», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αναφορικά με τη δήλωση Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία «όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους», δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης, ούτε του κόσμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η πηγή αρκέστηκε στη λιτή αυτή δήλωση, μετά την αίσθηση που προκάλεσε η αναφορά Τσίπρα.

Οι κεραυνοί Σόιμπλε
Χθες ο κ. Σόιμπλε άστραξε και βρόντηξε σε συνέντευξή του στην Die Zeit. «Δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Ελληνες συνταξιούχους», είπε.

Και συνέχισε: «Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση».

«Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Ελληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό, δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Ελληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Στην επισήμανση ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «πάγωσε» επειδή η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα, ο Γερμανός υπουργός απάντησε: «Οχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι “όχι”. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Οταν του ανέφεραν ότι ίσως να βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, ο ίδιος τόνισε ότι κατανόηση δεν σημαίνει να δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα, όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους, αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ό,τι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

 

Πηγή: iefimerida.gr