Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 03:18
Θεσσαλία

Ο Λαρισαίος εισαγγελέας Eφετών που επιχειρεί να «καθαρίσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο






Tο όνομά του βρίσκεται από προχθές στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων (πολιτικών και αθλητικών) με την εισήγησή του να αποτελεί πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια (πανελλαδικής και μη εμβέλειας) ενώ το ίδιο συμβαίνει τόσο σε ραδιοφωνικές εκπομπές όσο και στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για τον Λαρισαίο εισαγγελέα εφετών Αθηνών Σταμάτη Δασκαλόπουλο και την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για τους 35 κατηγορούμενους της ούτω αποκαλούμενης υπόθεσης της “εγκληματικής οργάνωσης” του ποδοσφαίρου.

Από αυτούς τους 34 (καθώς ο ένας εκ των κατηγορουμένων έχει αποβιώσει) για τους 28 εισηγείται να παραπεμφθούν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αντιμετωπίζοντας μάλιστα βαριές κατηγορίες. Η τελική απόφαση βέβαια ανήκει στο Συμβούλιο Εφετών η οποία αναμένεται να γίνει γνωστή το προσεχές διάστημα. Ανάμεσα στους 28 που προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ο εισαγγελέας Εφετών είναι και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος κατηγορείται για τέσσερα αδικήματα:

1) Ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν το χώρο του ποδοσφαίρου.

2) Απάτη κατ’ εξακολούθηση

3) Εκβίαση κατ’ εξακολούθηση

4) Δόλια και σκόπιμη παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες και τελικά με τον τρόπο αλλοίωση της έκβασης αποτελέσματος αγώνων που είναι στις στοιχηματικές διοργανώσεις.

Ποιος είναι όμως ο Λαρισαίος δικαστικός λειτουργός που συγκλονίζει με την εισήγησή του το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα την κοινωνική και πολιτική ζωή;

Ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε το 1956 στη Λάρισα ενώ αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Λάρισας. Στη συνέχεια εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν αρίστευσε (απόλυτο 10) στις μεταπτυχιακές σπουδές που πραγματοποίησε στο Ποινικό Δίκαιο και στην Ποινική Δικονομία που έκανε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη του επαφή με το δικαστικό σώμα έγινε το 1983 όταν βρέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης όπου θήτευσε μέχρι το 1991 για να ακολουθήσει η Εισαγγελία Λάρισας και το 1997 η Εισαγγελία του Βόλου.

Επιστρέφει στη Λάρισα το 2005 ως Αντιεισαγγελέας Εφετών και από το 2013 είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

Την τελευταία εξαετία διδάσκει ειδικούς ποινικούς νόμους και Ποινική Δικονομία στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστών Λειτουργών, ενώ από το 2000 συμμετέχει σε σεμινάρια επιμόρφωσης ως ομιλητής (τα διοργανώνει η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών) που απευθύνονται στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς.

Οι δικαστικές υποθέσεις με τις οποίες σύνδεσε το όνομά του είναι αρκετές.

– Το 1994 με αφορμή το εκκλησιαστικό ζήτημα της Λάρισας διατάσσει προκαταρκτική εξέταση, μετά το πέρας της οποίας, με δική του εισήγηση η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

– Το 1996 ήταν αυτός που εισηγήθηκε για την υπόθεση του «Δράκου» της Λάρισας, ενός προσώπου που ευθύνονταν για 13 επιθέσεις. Η εισήγησή του γίνεται δεκτή από τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια.

– Ήταν ο εισαγγελέας έδρας σε πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας στο Βόλο, καθώς και σε υπόθεση δωροδοκίας και εκβιασμών στη Λάρισα. Στη συγκεκριμένη μάλιστα υπόθεση υπήρξε ο εισαγγελέας ανακριτής αλλά και ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση.

– Στην υπόθεση της δολοφονίας της Εύης Γατίδου εισηγείται την αθώωση του βασικού κατηγορουμένου, πρόταση που γίνεται δεκτή από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας και η οποία επικυρώθηκε αργότερα και από τον Άρειο Πάγο.

– Άλλη μια υπόθεση την οποία χειρίστηκε ήταν αυτή του επιχειρηματία Βγενόπουλου στην οποία η εισήγησή του στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έγινε δεκτή καθώς δέχθηκε τη μακρά αιτιολογία του ότι ήταν νόμιμο το αίτημα των Κυπριακών Αρχών που ζητούσαν τη δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα για υποθέσεις που απασχολούσαν τη δικαιοσύνη του παραπάνω στην Κύπρο. Αφού εγκρίθηκε από τον Άρειο Πάγο στάλθηκε στις Κυπριακές Αρχές το ζητούμενο ανακριτικό υλικό.

Τέλος είναι ο εισαγγελέας που χειρίζεται για τρίτη χρονιά τηνγνωστή υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

* Ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος αρκετές φορές τον είδαμε να παρακολουθεί και παιχνίδια ποδοσφαίρου (τον είχαμε δει στο Αλκαζάρ) αλλά από τότε που ανέλαβε την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο αποφεύγει τις κερκίδες των γηπέδων.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Σ. Κέλλας)