Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οφειλές στην εφορία πάνω από 85 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν!






Δύο πράγματα έγιναν γνωστά από τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις οφειλές στην εφορία.

Το πρώτο είναι ότι οι αποκλειστικά φορολογικές οφειλές “φούσκωσαν” σε ένα μήνα κατά 1,441 δισ ευρώ (τα υπόλοιπα 567 εκατ. είναι χρέη από δάνεια, εισφορές κ.λ.π.). Το δεύτερο είναι ότι από αυτά, πάνω από τα μισά δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, όπως επισημαίνει η ίδια η ΑΑΔΕ!

Η επίσημη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επί της ουσίας “ξεγυμνώνει” τα ολέθρια σφάλματα όλων των τελευταίων ετών γύρω από τη φορολογική πολιτική είτε πρόκειται για φορολογία εισοδήματος, είτε για φορολογία ακινήτων είτε για φορολογικά πρόστιμα. Αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, κατάργηση απαλλαγών και εκπτώσεων, υπέρογκα πρόστιμα ακόμα και για τυπικές φορολογικές παραβάσεις, οδήγησαν τελικά σε ένα δυσθεώρητο όγκο φορολογικών οφειλών, που ξεπερνάνε τα 97 δισ ευρώ. Πόσα από αυτά μπορούν να εισπραχθούν; Περίπου το 1/10!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ για τις οφειλές τον Ιούλιο, η αύξηση τους κατά 1,441 δισ ευρώ οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς- καταλήγει η ανακοίνωση- το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι, όμως, η αισιόδοξη ματιά. Η πραγματικότητα είναι ότι αν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έκαναν τη δουλειά τους, εντόπισαν τις παραβάσεις και επέβαλαν πρόσθετους φόρους 746 εκατ. ευρώ, αυτά θεωρούνται επισήμως χαμένα από χέρι.

Βλέποντας τη συνολική εικόνα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς από τους υπολογισμούς της Φορολογικής Διοίκησης είναι ζήτημα αν μπορούν να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία 12- 13 δισ ευρώ από το stock των παλιών και νέων οφειλών ύψους 97 δισ ευρώ. Στην πραγματικότητα, το βάρος των εισπρακτικών προσπαθειών έχει πέσει στις οφειλές της τελευταίας 5ετίας, όπου με τις ευλογίες των ξένων τεχνοκρατών εντείνεται το μπαράζ των κατασχέσεων σε όσους δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδους ρύθμιση.

Σημειωτέον ότι η χαμηλή εισπραξιμότητα φόρων και προστίμων χρησιμοποιείται κατά κόρον ως επιχείρημα από τους δανειστές, προκειμένου να μην κάνουν αποδεκτή την οποιαδήποτε πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για εξασφάλιση εσόδων ακόμα κι από τις αποκαλούμενες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πηγή: iefimerida.gr