Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:13
Κόσμος

Ουγγαρία: Η μεγάλη αποχή ακύρωσε το «Οχι» του δημοψήφισματος






Με συντριπτική πλειοψηφία οι Ούγγροι πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν σήμερα απέρριψαν τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η ΕΕ, ωστόσο το δημοψήφισμα θα κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κάτω του ορίου του 50%.

Μετά την καταμέτρηση του 99,7% των ψήφων, το στρατόπεδο του “όχι” συγκέντρωσε ποσοστό 98,3%. Μόλις το 39,8% ωστόσο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει.Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλείται τον ιστότοπο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δημοψήφισμα αναμένεται να κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

 

Oρμπαν: Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα

«Εντυπωσιακό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία” στα θέματα μετανάστευσης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτηρίζοντας “εντυπωσιακό” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα για το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων.

“Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία” σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης υπογραμμίζοντας οτι θέλει “να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων”.

“Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα” τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

“Πετύχαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι έχουμε ξεπεράσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη” στην ΕΕ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ