Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:24
Ελλάδα

ΟΛΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ






Τουλάχιστον 3.000 λεωφορεία θα μεταφέρουν 150.000-200.000 διαδηλωτές στην Αθήνα – Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών – Επί ποδός 2.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα στα μέτρα – Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν – Ποιοι θα ανέβουν στην εξέδρα των ομιλητών

Συγκλονιστική σε παλμό και αριθμό ανταπόκριση του κόσμου αναμένει η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αυριανή συγκέντρωση θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί, 3.000 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από τη βόρεια Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και δήμοι της περιοχής θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα γίνει στην Αθήνα, ενώ στο συλλαλητήριο θα εκπροσωπηθεί και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα μέτρα ασφαλείας για το συλλαλητήριο της Κυριακής θα πάρουν μέρος περίπου 2.000 αστυνομικοί. Όπως έγινε γνωστό, τα λεωφορεία που θα καταφθάνουν, θα αποβιβάζουν τους διαδηλωτές από τη νότια Ελλάδα στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ και από βόρεια Ελλάδα στην Κατεχάκη. Από εκεί τα λεωφορεία θα αποχωρούν για τους χώρους στάθμευσης σε ΟΑΚΑ, Μπάντμιντον και ΣΕΦ. Οι διαδηλωτές θα μπορούν να προωθηθούν από εκεί μέσω μετρό σε σταθμούς όπως η Ακρόπολη, ο Ευαγγελισμός και το Μοναστηράκι, καθώς θα κλείσει ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Συντάγματος.

Πάνω από 3.000 λεωφορεία

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Πατσίκα, μέλος της Επιτροπής, που μίλησε νωρίτερα το Σάββατο στον ΘΕΜΑ 104,6, περισσότερα από 3.000 λεωφορεία αναμένονται από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα για το συλλαλητήριο, ήτοι περίπου 150.000-200.000 πολίτες. Εκτός από τον Κρις Σπύρου και τους αγιορείτες μοναχούς, στην εξέδρα, και σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ως ομιλητές, θα είναι ακόμη ο Γιώργος Τάτσιος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, η  τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου και ο Νίκος Λυγερός.

Ακόμη, θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, με επιστολή τους προς τους 300 βουλευτές, μέσα από την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τους ζητά να μην προχωρήσουν στο έγκλημα αυτό, εις βάρος της Ελλάδας.

«Καλούμε όλους τους δημοκράτες πατριώτες να έρθουν από νωρίς στην πλατεία. Θα πρέπει να μείνουμε εκεί και να διατρανώσουμε ειρηνικά ότι δεν συμφωνούμε με την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία» είπε ο κ. Πατσίκας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Εκτός από τα social media, ανακοινώσεις συνεχίζονται σήμερα και με τον παραδοσιακό τρόπο, με οχήματα που γυρίζουν τις γειτονιές της πόλης, προσκαλώντας από τα μεγάφωνα τους Αθηναίους να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους Έλληνες που θα φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση, που αυθαίρετα που χαρίζει στα Σκόπια ονομασία, εθνότητα και γλώσσα.

Αστυνομικά μέτρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί σταθμοί του μετρό

Το συλλαλητήριο ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ από το πρωί θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με εντολή της Αστυνομίας. Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από το Σάββατο στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Ακόμη, από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Παράλληλα, τα ελικόπτερα και τα drones της Αστυνομίας θα μεταδίδουν εικόνες από την πλατεία Συντάγματος, ενώ θα υπάρχουν κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στη συγκέντρωση του Συντάγματος και την αντισυγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα αναλάβουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε το μεγάλο συλλαλητήριο να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και εντάσεις.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ