Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 14:09
Αθλητικά

Οι Ρώσοι χάκερ «χτύπησαν» ξανά: Ναδάλ και Φάρα ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν χρήση ουσιών






Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Μο Φάρα και ο Ραφαέλ Ναδάλ είναι ανάμεσα στους αθλητές που κατονομάστηκαν στην τελευταία διαρροή απόρρητων ιατρικών εγγράφων, μετά από το «χτύπημα» Ρώσων χάκερ στην Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA).

Στο Ρίο, ο Φάρα έγινε ο δεύτερος μόλις αθλητής που διατηρεί τους Ολυμπιακούς τίτλους του σε 5.000 μ. και 10.000 μ., ενώ ο Ναδάλ- νικητής 14 φορές σε Γκραν Σλαμ- κέρδισε το χρυσό στο διπλό με τον Μαρκ Λόπεζ.

Οι Ρώσοι χάκερ, γνωστοί ως Fancy Bears, απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα ADAMS της WADA, για τη διαχείριση των ελέγχων αντιντόπινγκ, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Τα έγγραφα που αφορούν τον Φάρα δείχνουν ότι ο δρομέας είχε λάβει TUE (εξαίρεση για χρήση ουσιών για ιατρικούς λόγους), για το κορτικοειδές triamcinolone τον Οκτώβριο του 2008, όπως και θειική μορφίνη και vicodin- μεταξύ άλλων- τον Ιούλιο του 2014, όταν κατέρρευσε έπειτα από την προπόνηση.

Οσο για τον Ναδάλ, ο οποίος είχε μείνει εκτός δράσης για πάνω από δύο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες, εξαιτίας τραυματισμού στον καρπό, είχε πάρει TUE το 2009 και το 2012.

Ανάμεσα στους αθλητές που κατονομάστηκαν αυτή τη φορά είναι και ο Τζάστιν Ρόουζ, ο οποίος πήρε χρυσό μετάλλιο στο γκολφ- έπαιρνε καθημερινά το αντιφλεγμονώδες prednisolone από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Ακόμη, ανάμεσά τους είναι ο Κάλουμ Σκίνερ- που πήρε το αργυρό μετάλλιο στο ατομικό σπριντ στην ποδηλασία στο Ρίο- αλλά και η δύο φορές Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Ελεν Γκλόβερ.

Συνολικά σε αυτό το «χτύπημα» κατονομάστηκαν 26 αθλητές που έκαναν χρήση ουσιών με ιατρική εξαίρεση, από την Αργεντινή, το Βέλγιο, το Μπουρούντι, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Θεωρητικά, όλοι αυτοί οι αθλητές δεν θεωρείται ότι έχουν παραβιάσει κάποιον κανονισμό, καθώς το TUE του επιτρέπει να πάρουν απαγορευμένες ουσίες για επιβεβαιωμένες ιατρικές ανάγκες.

Η WADA ισχυρίζεται ότι τα «χτυπήματα» των χάκερ γίνονται ως αντίποινα, για τις έρευνες που αποκάλυψαν κρατικά χορηγούμενο ντόπινγκ στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί το μεγαλύτερο μέρος της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας από τους αγώνες στο Ρίο.

Οι αποκαλύψεις των Fancy Bears που είχαν προηγηθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων τις Σερένα και Βένους Γουίλιαμς, την Σιμόν Μπάιλς και τους Βρετανούς νικητές του Γύρου της Γαλλίας Μπράντλεϊ Γουίγκινς και Κρις Φρουμ.

Πηγή: iefimerida.gr