Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:08
Τοπικά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, μικροί λαογράφοι






Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου , μικροί λαογράφοι με τη δασκάλα τους κ. Μαρία Παγίδα μας παρέσυραν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Μας ξενάγησαν σε χρόνους περασμένους, στον τρόπο ζωής των παππούδων και γιαγιάδων τους , και πιο παλιά ,στις συνήθειες ,στους καημούς και τα όνειρά τους μέσα από πολλά  και πολύτιμα, με φροντίδα φυλαγμένα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Πολιτιστικοί θησαυροί ξεδιπλώθηκαν μπροστά μας και μας παρέσυραν αβίαστα στη χαρά της βιωμένης γνώσης .

Και ήταν η πορεία ενδιαφέρουσα καθώς η μουσειακή αγωγή σε μεγάλο εύρος ,δια ζώσης  επισκέψεις σε μουσεία και εικονικές περιηγήσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας και  του διαδραστικού πίνακα, συνδυάστηκε με την εμπειρία της λαογραφικής προσέγγισης στην τάξη με οδηγό την μουσικοπαιδαγωγό κ. Καίτη Καραχάλιου.

Ήθη και έθιμα, παροιμίες, λαογραφικά μοτίβο και ποιήματα δημιούργησαν το σκηνικό όπου οι μικροί λαογράφοι πήραν ρόλο. Έγιναν από θεατές, δημιουργοί και πρεσβευτές μιας παράδοσης που ζωντάνεψε μπρος τα μάτια μας. Και μας συνεπήρε. Με φρεσκάδα και αυθεντικότητα.

Η διαδραστική παρουσίαση των υπέροχων παραδοσιακών τραγουδιών με τη μουσικό κ. Βέρα Κυριακοπούλου και η θεατρική απόδοση παραδοσιακού τραγουδιού με την γυμνάστρια κ. Βίκυ Φουντούλη έδωσαν ζωντάνια και χαρά που μεταφέρθηκε από τους ένθερμους μαθητές σε όλους τους θεατές, γονείς των παιδιών, εκπαιδευτικούς, τον σχολικό Σύμβουλο κ. Κ. Σδρόλια και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Αντώνη Αντωνίου, που  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Χαρήκαμε κάθε στιγμή της καλά οργανωμένης αυτής παρουσίασης και ταξιδέψαμε μαζί με τους συντελεστές στην αισιόδοξη οπτική του δημιουργικού σχολείου που γνωρίζοντας το παρελθόν χτίζει θεμέλια για το μέλλον.