Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:17
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κατασχέσεις και το κυνήγι οφειλετών που κρύβει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο






Πέρα από τους 130.000 πλειστηριασμούς, τα κείμενα πάνω στα οποία βασίστηκε η πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης «κρύβουν» και ένα ανελέητο κυνήγι όσων χρωστάνε στο Δημόσιο, ανεβάζοντας ακόμα πιο πάνω τον πήχη των εισπράξεων από κατασχέσεις.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στα χρέη απέναντι στο Δημόσιο- το πώς ακριβώς θα τροποποιηθεί και θα προσαρμοστεί αναλόγως ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα φανεί μέσα στο επόμενο δίμηνο- δεν έχει παρά να ανατρέξει στις προβλέψεις, στους νέους εισπρακτικούς στόχους, που περιλαμβάνει το Τεχνικό Μνημόνιο, για να αντιληφθεί ότι η πίεση σε όσους χρωστάνε στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, θα γίνει αφόρητη.

Ως τα μισά της χρονιάς, θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,710 δις ευρώ από το stock των παλιών οφειλών στις εφορίες, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,8 δις ευρώ, δηλαδή 100 εκατ. Ευρώ πάνω από το στόχο του 2017. Όσον αφορά, δε, στα χρέη που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια του 2018, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εισπραχθεί τουλάχιστον το 24%, δηλαδή περίπου 3 δις ευρώ, αν υποθέσουμε ότι οι νέες οφειλές δεν θα κινηθούν πάνω από τα φετινά επίπεδα.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί οι δείκτες που «μυρίζουν» σαφάρι οφειλετών. Το Τεχνικό Μνημόνιο προβλέπει αύξηση του ποσοστού συμμόρφωσης των φορολογούμενων στο 84% από 83% το 2017 κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όλες οι νέες φορολογικές οφειλές- εισόδημα, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ- θα βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ, η οποία με βάση και το δικό της πλάνο θα «βομβαρδίζει» τους φορολογούμενους με προειδοποιητικά- ενημερωτικά σημειώματα για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις.

Το… κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των φορολογούμενων, στους οποίους θα εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο πήχης για φέτος τίθεται στο 59% έναντι 57% το 2017 κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με το σημερινό ρυθμό αύξησης οφειλών/ οφειλετών, πολλοί από τους 750.000 οφειλέτες που βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο των κατασχέσεων, θα νιώσουν λίαν συντόμως το… χάδι της εφορίας.

Τα ανάλογα ισχύουν και για το ΚΕΑΟ, που ήδη «μετράει» πάνω από 35 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο, οι εισπράξεις από ασφαλιστικές οφειλές θα πρέπει να φτάσουν στα 280 εκατ. Ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, να ανέβουν στα 560 εκατ. Ευρώ με τη συμπλήρωση του εξαμήνου, να αυξηθούν στα 900 εκατ. Ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και να διαμορφωθούν στα 1,2 δις ευρώ στο τέλος της χρονιάς, δηλαδή περίπου 200 εκατ. Ευρώ πάνω από το 2017. Το πώς θα γίνει αυτό είναι προφανές…

Πηγή: iefimerida.gr