Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 01:28
Κόσμος

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τον ιό Ζίκα: Μέτρα 1,8 δισ. δολαρίων εισηγήθηκε ο Ομπάμα






Η ραγδαία εξάπλωση του ιού Ζίκα στην αμερικανική ήπειρο έχει προκαλέσει συναγερμό στην ηγεσία των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίου 1,8 δισεκ. δολαρίων, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την «αμυντική θωράκιση» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα χρήματα, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα διατεθούν για την καταπολέμηση των κουνουπιών, για την εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και την ενημέρωση του πληθυσμού, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ο καθένας στον τομέα που εμπλέκεται. Επίσης, θα γίνουν εργαστηριακά τεστ σε επίπεδο έρευνας, ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό το εμβόλιο που θα περιορίσει ή και αντιμετωπίσει τον επικίνδυνο αυτό ιό.

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος… «η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας συγκέντρωσε αναφορές από 26 χώρες της ηπείρου, με κρούσματα του ιού Ζίκα». Από τον Δεκέμβριο έως τις 5 Φεβρουαρίου έχουν εντοπιστεί 50 περιστατικά του ιού στη χώρα, από ανθρώπους που ταξίδεψαν στις ΗΠΑ. «Με δεδομένο ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι οι πληθυσμοί των κουνουπιών αυξάνονται, θα πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα, ώστε να περιορίσουμε τη δράση τους», ανέφερε ο οργανισμός Υγείας.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Υγείας διέθεσε στη Βραζιλία ικανά στελέχη της, προκειμένου να βοηθήσουν στην έρευνα και τον περιορισμό του ιού. Στην παρούσα φάση, η προσπάθεια έχει εντοπιστεί στην ανεύρεση καλύτερων και αποδοτικότερων διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να προλαμβάνεται η δράση του ιού και να αντιμετωπίζεται στους ασθενείς. Προς το παρόν, ο ιός Ζίκα εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της ίασης. Το ερευνητικό προσωπικό προσπαθεί να διαπιστώσει την ταχύτητα εξέλιξης του ιού, καθώς και τον τρόπο που προσβάλει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.