Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 11:22
Τοπικά

Οι ενοικιάσεις μέσω Airbnb μείωσαν κατά 1,7% τις πληρότητες των ξενοδοχείων






Περίπου 5126 κλίνες προστέθηκαν στη Μαγνησία μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 1,7% οι πληρότητες των ξενοδοχείων καθώς ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2017. Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής Δήμου Βόλου για το 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου το  σύνολο κλινών ξενοδοχείων στους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Ν. Πηλίου είναι 4.665 με 9.272 κλίνες και υα ενοικιαζόμενα δωμάτια 1679 με 3703 κλίνες (σύνολο 3204 καταλύματα και 6.958 κλίνες).

Από τα συμπεράσματα των στοιχείων του Τμήματος Τουρισμού προκύπτει ότι στη φετινή περίοδο καταγράφηκε μείωση 1,7% της πληρότητας, που ήταν απόλυτα εστιασμένη στα παραδοσιακά καταλύματα.

Φέτος το καλοκαίρι υπήρξε μείωση των τουριστών που επισκέφθηκαν την περιοχή κατά 7%, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη μείωση των Ελλήνων επισκεπτών, στο ότι  πολλοί ξένοι έμειναν στις χώρες τους λόγω του καλού καιρού, ενώ πολλοί προτίμησαν την Τουρκία, που λόγω πτώσης της λίρας ήταν πιο ανταγωνιστική.

Σε κατά τόπους περιοχές παρατηρήθηκε βελτίωση τη χειμερινή περίοδο των τουριστών που επισκέφθηκαν την πόλη κατά 15%, μείωση κατά 7% όλη την περίοδο στις ορεινές περιοχές και αύξηση της πληρότητας τη θερινή περίοδο, καθώς η κίνηση ξεκίνησε από τον Απρίλιο και έφτασε ως τον Σεπτέμβριο,

Η πιο αισθητή απώλεια για τη χερσαία Μαγνησία, είναι η μεγάλη μείωση των Ελλήνων που από ποσοστό 75% πριν 4 χρόνια, μειώθηκαν στο 59% φέτος.

Οι Βαλκανικές χώρες: συνολικά παραμένουν ψηλά σε επισκεψιμότητα με αλλαγές στις επιμέρους χώρες-αγορές, ενώ για φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος των τουριστών από το Ισραήλ, άνοδος των τουριστών από τη Γαλλία και μεγάλη πτώση των τουριστών από τη Γερμανία.

Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης και Τουρισμού Αν. Μπατζιάκας επισήμανε ότι το 2019 θα δοθεί έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε συνεργασία με του όμορους δήμους. Επιπλέον ανέφερε ότι τα εγκαίνια του ΠΟλυχώρου στο Πεδίο του Άρεως θα γίνουν στις 19 Δεκεμβρίου. Αναφέρθηκε  επίσης στον αθλητικό τουρισμό, στο σχεδιασμό για το Μουσείο της Αργούς, το δημοτικό θέατρο και τις εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει Χριστουγέννων. Ο διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού, Γ. Παπαμακάριος, παρουσίασε τον απολογισμό του 2018 και τις δράσεις του 2019, τονίζοντας ότι για τη νέα χρονιά προβλέπεται να γίνουν νέα ανοίγματα σε Ελβετία, Ουκρανία και Κύπρο.

Όπως είπε, στόχος του σχεδίου της υπηρεσίας για το 2019 είναι να αυξήσει τις αγορές στόχους, να ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τάσεις της διεθνούς τουριστικής ζήτησης, να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς προσέλκυσης των μεμονωμένων τουριστών και των γραφείων τουρισμού με εμπλουτισμό της υπηρεσίας.

Όσον αφορά στις δράσεις του 2019, θα εστιαστούν στην προβολή με κλασικά μέσα, όπως συμμετοχή σε 16 διεθνείς εκθέσεις, road shows, ποβοή στο εξωτερικό και στην Ελλάδα εκτός εκθέσεων, φιλοξενίες, δημόσιες σχέσεις και διαφημίσεις, στην ψηφιακή προβολή, στη θεματική προσέγγιση με καμπάνια προορισμού πεζοπορίας στο Πήλιο, εμπλουτισμό της υπηρεσίας πληροφόρησης και, τέλος υποστήριξη, με μνημόνιο συνεργασίας με ΟΤΑ και φορείς και έρευνες κοινού.

Ως νέο προϊόν για το 2019 θα είναι θεματική καμπάνια προορισμού πεζοπορίας Pelion Routes, ως νέου προϊόντος.

Το κόστος των δράσεων που προγραμματίζονται για το 2019, προϋπολογίζεται σε 410.000 € από τα οποία 150.000 € για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων ακτών και 90.000 € για τη συμμετοχή σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ