Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 14:22
Τοπικά

Οι Δήμαρχοι όλης της χώρας, αύριο στο Βόλο

¸êôáêôç óõíåäñßáóç ôçò ÊåíôñéêÞò ¸íùóçò ÄÞìùí ÅëëÜäïò, ìå áöïñìÞ ôçí áðüöáóç ôçò êõâÝñíçóçò ãéá äÝóìåõóç ôùí ôáìåéáêþí äéáèÝóéìùí ôùí äÞìùí ôçí Ôñßôç 21 Áðñéëßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)





Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης θα μετέχουν εκ μέρους της Κυβέρνησης στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που ξεκινά τη Δευτέρα τις εργασίες του στο Βόλο., με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους».

Το συνέδριο θα είναι διήμερο και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Ξενία Βόλου», στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Τον υπουργό, τον Γενικό Γραμματέα και τους δημάρχους της χώρας θα υποδεχθεί ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου.

Τις εργασίες του συνεδρίου που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί της Δευτέρας, θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος θα προσδιορίσει το πλαίσιο των βασικών θέσεων της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κράτους.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ενώ για τις αλλαγές που ετοιμάζει το ΥΠΕΣΔΑ θα μιλήσει ο Κώστας Πουλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Γ.Γ. του υπουργείου.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) με θέμα: «Τριετής Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2016-2018)», θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη και την Επιστημονική Ομάδα του ΙΤΑ τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.

Κεντρικά θέματα που θα αναπτυχθούν κατά το διήμερο συνέδριο είναι:

– Εκλογικό Σύστημα – Οργανα και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

– Τριετής Στρατηγική μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2016-2018

– Αναπτυξιακός Ρόλος των Δήμων – Δημοκρατικός Προγραμματισμός

– Φορολογική Αποκέντρωση –Πόροι Δήμων

Η λήξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ,  Γ. Πατούλη. Να σημειωθεί ότι οι θέσεις της ΚΕΔΕ, αφού προσδιοριστούν στο Βόλο, θα οριστικοποιηθούν στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Πατούλης, στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ενόψει του συνεδρίου στο Βόλο, έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» στις δρομολογούμενες διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Οι δήμοι δεν συζητούν για αλλαγές στα γεωγραφικά τους όρια. Επίσης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αντικατάσταση αιρετών από υπαλλήλους της κρατικής γραφειοκρατίας στους οποίους ο νομοθέτης θα αποδώσει αρμοδιότητες και εξουσίες που μέχρι σήμερα ανήκουν σε αιρετά στελέχη.

Οι δήμοι ζητούν πραγματική οικονομική στήριξη μέσα από ένα σύστημα φορολογικής αποκέντρωσης, ενώ απαιτούν στο νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους να έχουν τον πρώτο λόγο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η τοπική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία, η δυνατότητα να στελεχώνουμε με το απαραίτητο προσωπικό τις δημοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Κινητοποίηση εργαζόμενων ΟΤΑ με αφορμή το συνέδριο

Κινητοποίηση έξω από Ξενία όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου από τις 11 το πρωί έως το τέλος της πρωϊνής βάρδιας και τις δύο πρώτες ώρες της απογευματινής θα υπάρχει στάση εργασίας για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 έξω από το ξενοδοχείο Ξενία. Επιπλέον στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας  παρουσία του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ, Νίκου Τράκα.

Ο σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να παραβρεθουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο “θεματικό Συνέδριο” της ΚΕΔΕ.