Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 18:47
Τοπικά

Ξεκίνησαν εργασίες στο παλιό Κοιμητήριο – Ενταξη στο Δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων






Εργασίες αποκαταστάσεων και εξωραϊσμού στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών Δήμου Βόλου, στη Νέα Ιωνία ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα από συνεργεία του Δήμου, με στόχο ο χώρος σταδιακά να απελευθερωθεί από τα ταφικά μνήματα και να αρχίσει η αποκατάσταση του εδάφους.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βόλου, Χρήστος Στεφόπουλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σημαντικό ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης των αξιόλογων ταφικών μνημείων, τα οποία αποτελούν θαυμάσια έργα τέχνης και πολλά εξ αυτών έργα κορυφαίων Ελλήνων γλυπτών.

Το Κοιμητήριο Ταξιαρχών στη Νέα Ιωνία είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο και όπως είναι γνωστό, παραμένει ανενεργό επί σειρά πολλών ετών με αποφάσεις των τότε Δήμων Βόλου και Ν. Ιωνίας, καθώς ο κορεσμός του και λόγοι δημόσιας υγείας επέβαλλαν το οριστικό κλείσιμό του.

Στην απόφαση αυτή είχαν αντιτεθεί οι δικαιούχοι οικογενειακών τάφων, οι οποίοι δεν δέχθηκαν τις θέσεις που τους παραχωρήθηκαν στο νέο Κοιμητήριο στον «Κούκο» και είχαν προσφύγει δικαστικά, διεκδικώντας τη συνέχιση των ταφών στο πρώην Διαδημοτικό Κοιμητήριο στη Νέα Ιωνία. Η υπόθεση τελεσιδίκησε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν έναν χρόνο, που απέρριψε την προσφυγή δικαιούχων οικογενειακών τάφων.

Η επανέναρξη των εργασιών αποκατάστασης του χώρου τις τελευταίες ημέρες, προκάλεσε την ικανοποίηση των περιοίκων του Κοιμητηρίου, οι οποίοι, όπως υπογραμμίζουν, παρά το γεγονός ότι οι ταφές έχουν σταματήσει για περισσότερο από μία δεκαετία, ελάχιστα έχουν γίνει ως τώρα για την απελευθέρωση και εξωραϊσμό του χώρου.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βόλου, κ. Στεφόπουλο, συνεργεία της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του Δήμου, προχωρούν στον καθαρισμό των χώρων που έχουν ήδη απελευθερωθεί από τάφους, στην απομάκρυνση των κλαδιών και των χόρτων που έχουν κατακλύσει πολλά σημεία του Κοιμητηρίου.

Επίσης, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα γίνει πλήρης χαρτογράφηση του χώρου, που να σημειωθεί ότι καταλαμβάνει 30 στρέμματα στην «καρδιά» του πολεοδομικού ιστού της Νέας Ιωνίας, ώστε ακολούθως να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση εκταφών και απομάκρυνση των κενών τάφων και τελικά ο καθαρισμός του μολυσμένου χώματος και η αποκατάσταση του εδάφους.

KOIMHTHRIO

Ενταξη στο Δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων

Στους άμεσους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής, όπως πρόσθεσε ο κ. Στεφόπουλος είναι η ένταξη του Κοιμητηρίου Ταξιαρχών στο Δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων. Το γεγονός αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς – όπως διευκρινίζει – θα είναι δυνατή η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των ταφικών μνημείων με αρχαιολογικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και η δημιουργία ενός αξιόλογου αρχαιολογικού πάρκου, ως έναν από τους σημαντικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα η δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής στον μεγάλο χώρο που εκτείνεται σήμερα το παλιό Κοιμητήριο.

Σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου θα εισαχθεί προς έγκριση και η σχετική πρόταση, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βόλου, για παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν στο χώρο θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων δεδομένου ότι το Κοιμητήριο Ταξιαρχών είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο.