Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 14:28
Ελλάδα

Ντροπή: Άφησαν στο έλεος του Θεού 52 παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση






Με μια κραυγή αγωνίας οι γονείς 52 παιδιών με βαριά νοητική υστέρηση τα οποία φιλοξενούνται στο πρότυπο ειδικό οικοτροφείο «οι Άγιοι Ανάργυροι» ζητούν να καταβληθούν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να ομαλοποιηθεί η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.

Το οικοτροφείο που βρίσκεται στην Κάντζα δεν λαμβάνει κρατική επιδότηση, η λειτουργία του όμως στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα νοσήλια που καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ για τα 52 παιδάκια με βαριά νοητική υστέρηση. Από το 2010 ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί την καταβολή των νοσηλίων και φτάσαμε σήμερα, Δεκέμβριο του 2015, που οι οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς τα παιδιά που ζουν στο ειδικό οικοτροφείο αγγιζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ!

«Τα παιδιά μας είναι αόρατοι πολίτες. Έχουν πολλαπλές αναπηρίες, αυτισμό, σύνδρομο Down…» εξήγησε η Ελευθερία Ζερβάκη πρόεδρος του ΔΣ του ειδικού οικοτροφείου μιλώντας στο Mega.

Στην ιστοσελίδα του οικοτροφείου αναφέρεται: «Σήμερα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων “Οι Αγιοι Ανάργυροι” μετέχουν 52 οικογένειες για τον αντίστοιχο αριθμό περιθαλπομένων ατόμων. Η άδεια λειτουργίας προσδιορίζει το οίκημα σαν στέγη για 52 ΑΜΕΑ, με δείκτη νοημοσύνης (IQ) χαμηλότερο του 30%».

Ο σύλλογος έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με μόνη επιδίωξη το όφελος των 52 προστατευομένων μελών του. «Η αγωνία μας είναι ποιος και πόσο θα στηρίξει τα παιδιά μας όταν δεν θα είμαστε κοντά τους» σημείωσε η κυρία Ζερβάκη και εξομολογήθηκε: «Έχουμε κουραστεί…».

Προφανώς στον ΕΟΠΥΥ και στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας, μέσα στα τόσα προβλήματά τους δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα 52 παιδιά του οικοτροφείου. Παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση, πολλά από τα οποία δεν μπορούν καν να μιλήσουν, πολύ περισσότερο να αυτοεξυπηρετηθούν… Κι αν για ορισμένους γραφειοκράτες το οφειλόμενο ποσό των 480.000 ευρώ προς το ειδικό οικοτροφείο είναι ακόμη ένα από τα ελλείμματα που είναι δύσκολο να καλυφθούν, για τα 52 παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση η οφειλή αυτή μπορεί να επηρεάσει την ίδια τους την ζωή.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται η παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, αφού σήμερα, μέσα στην τόσο μεγάλη οικονομική κρίση που τόσο πολύ έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, είναι υποχρέωση και καθήκον όλων -πρωτ’ απ’ όλα- να φροντίζουμε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.