Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 17:40
Κόσμος

Νικητής με διαφορά ο Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς






Με συντριπτική διαφορά εξελέγη υποψήφιος της κεντροδεξιάς στη Γαλλια για τις προεδρικές εκλογές του 2017 Ο Φρανσουά Φιγιόν. Απέναντι στον, μέχρι πριν μερικές μόλις εβδομάδες φαβορί, Αλέν Ζιπέ, ο κ. Φιγιόν κατάφερε να λάβει το χρίσμα, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία προσήλθαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εκλογείς. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί την περίοδο 20017 -2012,  «κακομοίρης», όπως τον αποκαλούσε απαξιωτικά ο Nικολά Σαρκοζί σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο πολιτικός στον οποίο δεν πόνταρε κανείς ως και πριν από λίγες ημέρες, συνέτριψε τους αντιπάλους με μια εντυπωσιακή κούρσα. Φιλελεύθερος και οπαδός του λεγόμενου “κοινωνικού γκωλισμού” που ηγήθηκε ο πολιτικός του μέντορας Φιλίπ Σεκγέν, ο Φρανσουά Φιγιόν είχε αντιταχθεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, και χρησιμοποιεί συχνά το μεταρρυθμιστικό παράδειγμα του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση των απολύσεων, θέσπιση ανώτατου ορίου στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση του 35ωρου, ψήφιση νόμου κατά του μπουρκίνι, κατάργηση της δυνατότητας των ομοφυλοφίλων που υιοθετούν παιδιά κ.α. ενώ έκανε λόγο για περικοπή 500.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα, για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και περιστολή των κρατικών δαπανών.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιγιόν  θέλει σύσφιξη των σχέσεων της Γαλλίας με τον Πούτιν και βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν.

Στον πρώτο γύρο των προκριματικών κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 44% ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, που θεωρούνταν φαβορί μόλις 28% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί 21%. Ωστόσο το ερώτημα για την κεντροδεξιά της Γαλλίας, είναι αν ο υποψήφιος της μπορέσει να επικρατήσει στην κούρσα με την Μαρίν Λε Πεν, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις ο Αλέν Ζιπέ, εθεωρείτο ισχυρότερος έναντι της σκληρής κυρίας του Εθνικού Μετώπου.