Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:31
Ελλάδα

ΝΔ: Στήθος με στήθος η μονομαχία Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο






Νέα δεδομένα που κάνουν ακόμη πιο αμφίρροπη τη μονομαχία του δεύτερου γύρου για την ανάδειξη νέου αρχηγού  στη Νέα Δημοκρατία δημιουργούν αφενός η επισημοποίηση της στήριξης που παράσχει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Άδωνις Γεωργιάδη, και αφετέρου οι πληροφορίες που θέλουν την απόσταση που χώρισε στον πρώτο γύρο τον προπορευόμενο Ευάγγελο Μεϊμαράκη μπορεί να αποδειχθεί, εν τέλει, μονοψήφια.

Ειδικότερα, με την παραδοχή ότι στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς να είναι τελικά, δεν είχαν ενσωματωθεί στοιχεία από κάλπες της Αττικής και ειδικότερα της Β΄ Αθήνας, παρατηρητές της Συγγρού υπολόγιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ξεπεράσει το 30%, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα ξεπεράσει το 40%. Ορισμένοι, μάλιστα, επικαλούμενοι τη θέση που έλαβε ο κ. Γεωργιάδης συνήγαγαν το συμπέρασμα ότι οι δύο μονομάχοι μπαίνουν στην καινούργια κούρσα της 10ης Ιανουαρίου από την ίδια αφετηρία.

Αρκετοί, πάντως, ήταν εκείνοι που εξέφραζαν την απορία για την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ανακοίνωση των αναλυτικών  αποτελεσμάτων. Πολύ περισσότερο που ενώ αρχικά η δικαιολογία ήταν ότι δεν είχαν φθάσει εγκαίρως φαξ από απομακρυσμένες (;) περιοχές, απεδείχθη τελικά ότι τα στοιχεία που  έλειπαν προερχόταν από τμήματα του λεκανοπεδίου Αττικής, στο οποίο ο κ. Μεϊμαράκης κατέγραφε υψηλότερο ποσοστό από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα της Αττικής;

Η ανακοίνωση των συνολικών αποτελεσμάτων μετατέθηκε για την Τρίτη, ενώ με βάση τα όσα, έπειτα από έντονη πίεση των μέσων ενημέρωσης, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Τραγάκης, η εικόνα είναι η εξής: «Επί 1062 εκλογικών τμημάτων από τα 1251, έχουν λάβει: Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39,51%, Κυριάκος Μητσοτάκης 28,27%, Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15% και Άδωνις Γεωργιάδης 11,07%».

«Από τα εκλογικά τμήματα που λείπουν και θα πάρουμε τις τηλεομοιοτυπίες, δηλαδή τα fax τα περισσότερα είναι από το Λεκανοπέδιο», πρόσθεσε ο ίδιος ο κ. Τραγάκης, ο οποίος, πάντως, περιορίστηκε να δώσει μόνον τα ποσοστά που προέκυπταν από τα συγκεκριμένα τμήματα, χωρίς τα συνοδευτικά στοιχεία για τους απόλυτους αριθμούς τόσο του συνόλου των ψηφισάντων όσο και των ψήφων που έλαβε καθένα από τους τέσσερις διεκδικητές.

Τα αναλυτικά στοιχεία με τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος αποτελούν χρήσιμο υλικό για τα επιτελεία των δύο μονομάχων που καταστρώνουν τα πλάνα τους και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για την προσέλκυση των περίπου 120.000 ψηφοφόρων που επέλεξαν την περασμένη Κυριακή τους δύο υποψηφίους Απόστολο Τζιτζικώστα και  Άδωνη Γεωργιάδη που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι δύο ανταγωνιστές του δευτέρου γύρου, οι οποίοι κινούνται σε γενικές γραμμές στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς, είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν για την άντληση επιπλέον ψήφων σε «δεξαμενές» που αποτελούνται, κατά βάση, από ψηφοφόρους με εντονότερες αναφορές στην παραδοσιακή Δεξιά.

Το προβάδισμα του Μεϊμαράκη και η στήριξη του Άδωνι

Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι το σαφές προβάδισμα που κατέγραψε ο τέως πρόεδρος της ΝΔ δεν αντιστρέφεται. Χωρίς να το λένε ρητά, ευελπιστούν ότι από μόνη την αποχή που αναμένεται να τηρήσουν ένα μεγάλο μέρος όσων ψήφισαν τους δύο που αποκλείστηκαν από την επαναληπτική εκλογή. Ενώ πιστεύουν ότι ακόμη και αν δοθεί κατεύθυνση από τους «χαμένους», όπως συνέβη ήδη με τον κ. Γεωργιάδη, οι ψηφοφόροι δεν θα ακολουθήσουν.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι ο κ. Γεωργιάδης που δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έσπευσε να σημειώσει ότι αυτό δεν πρέπει «να  που θα πω να εκληφθεί γραμμή προς όσους με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους», καθώς «οι πολίτες δεν μπορούν να καθοδηγούνται, έχουν δική τους άποψη, έχουν δικαίωμα να την εκφράζουν όπως νομίζουν και είναι απολύτως σεβαστή από μένα».

Εντελώς αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι είναι αισιόδοξοι και για τον επιπλέον λόγο ότι είδαν τους υπολογισμούς που έκαναν πριν από τον πρώτο γύρο να επιβεβαιώνονται πλήρως, αφού ο πρώην υπουργός επέμεινε ότι η έκβαση της αναμέτρησης οδηγούνταν σε επαναληπτική εκλογή με τον ίδιο να είναι ο ένας από τους μονομάχους.

Ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να ευχαριστήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη δημόσια στήριξη. «Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει.  Συρρίκνωση και Στασιμότητα ή Διεύρυνση και Ανανέωση; Στον πρώτο γύρο το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Έχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους. Την 10η Ιανουαρίου, το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο», πρόσθεσε.

Η άποψη που κυριαρχεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι ότι «μπορεί στον δεύτερο γύρο να ψηφίζουν τα ίδια πρόσωπα, αλλά πρόκειται για μια άλλη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποία κανείς δεν μπορεί να προδικάσει».

Με δεδομένο, πάντως, ότι η υψηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής διέλυσε τα σενάρια περί διακινδύνευσης της ενότητας της Κεντροδεξιάς παράταξης, το διακύβευμα του δευτέρου γύρο επί του οποίου αναμένεται να εστιαστεί η προεκλογική στρατηγική και από το ένα και από το άλλο στρατόπεδο δεν είναι άλλο από την κυβερνητική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας και πόσο ο επόμενος αρχηγός μπορεί να τη διασφαλίσει.
Υπό αυτή την έννοια, και οι μεν και οι δε αναγνωρίζουν ότι νικητής θα αναδειχθεί εκείνος που θα πείσει τους νεοδημοκράτες πως μπορεί να τερματίσει συντομότερα από τον άλλο την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.

 

Πηγή: protothema.gr