Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 00:31
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Βλέπει κάλπες και ξεκόβει κάθε συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν την ανακίνηση της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο ως «άλλο ένα εφεύρημα της κυβέρνησης που ξέρει ότι θα συντριβεί στις επερχόμενες κάλπες και αναζητά διάφορες μεθοδεύσεις νομίζοντας ότι θα λειτουργήσουν σαν σωσίβιο»
 Αποκρούει κάθε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου η Νέα Δημοκρατία, καθώς θεωρεί ότι η αιφνίδια ανακίνηση της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών υποκρύπτει κυβερνητικές σκοπιμότητες που σχετίζονται με την απόπειρα να επανέλθει «από την πίσω πόρτα» το θέμα της απλής αναλογικής.





«Σε αυτή τη χρονική περίοδο που πλησιάζουν εκλογές  η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου», αναφέρουν πηγές που απηχούν το κλίμα που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τα σενάρια άλλωστε αυτά συνιστούν άλλο ένα εφεύρημα της κυβέρνησης που ξέρει ότι θα συντριβεί στις επερχόμενες κάλπες και αναζητά διάφορες μεθοδεύσεις νομίζοντας ότι θα λειτουργήσουν σαν σωσίβιο», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Όπως υποστηρίζουν γαλάζιοι αξιωματούχοι, την ίδια σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν και τα σενάρια που διακινούσε η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο αλλά και το χρόνο διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σε αυτά, επισημαίνουν, έρχονται τώρα να προστεθούν οι διαρροές των σεναρίων για κατάτμηση της Β’ Αθηνών όπως και η προσπάθεια να επαναφέρει στη Βουλή το νόμο για την απλή αναλογική που ήδη ψήφισε, αλλά δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Στην Πειραιώς επιμένουν ότι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα νόμο, καθώς εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα προηγηθούν οι εθνικές εκλογές και η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει το σύστημα που ισχύει σήμερα.

Για τον εκλογικό νόμο των βουλευτικών εκλογών επίσης δεσμεύονται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σπεύσει να τον αλλάξει καταργώντας το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιδιώκοντας να διασφαλίσει και την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχθεί, όπως λένε, η ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με στόχο να μην εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη θέση του η κυβέρνηση της ΝΔ θα προτείνει ρυθμίσεις που θα προβλέπουν πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, αλλά όχι όπως σήμερα που καρπώνεται το μπόνους των 50 εδρών ανεξαρτήτως του ποσοστού που λαμβάνει.