Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 09:49
Τοπικά

Νέο χαστούκι σε Αγοραστό: Χάνονται χρήματα από το ΕΣΠΑ για πολιτιστικές διαδρομές – «Μόνο δηλώσεις και επισκέψεις…»






Την ανησυχία του ότι θα χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για την διαμόρφωση ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας εκφράζει το μέλος του “Διαζώματος” , Βολιώτης γιατρός Ευθύμης Τσάμης, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. Ο κ. Τσάμης επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον Περιφερειάρχη Λάρισας, Αγοραστό, στον οποίο καταλογίζει αδράνεια και διάθεση μόνο για δημόσιες σχέσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «το “Διάζωμα” είχε έλθει σε επαφή πριν δύο χρόνια με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον κ. Αγοραστό και είχαν συζητήσει αναλυτικά το θέμα. “Το θέμα είχε λάβει δημοσιότητα, φωτογραφίες, επισκέψεις στα αρχαία θέατρα κλπ. Έκτοτε όμως καμία αντίδραση».

Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ενδιαφερθεί για την ώρα να “τρέξει” το πρόγραμμα αν και το “Διάζωμα” έχει καταθέσει πρόταση που ήδη αξιοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έλαβε 32 εκ. ευρώ». Από την πλευρά του ο Κ. Αγοραστός δισχυρίζεται ότι το Διάζωμα δεν κατέθεσε καμία πρόταση ότι η Περιφέρεια έχει σχεδιασμό για πολιτιστικές διαδρομές στη Θεσσαλία, έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις και οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και δεν θα χαθούν χρήματα.

Αναστήλωση αρχαίων Θεάτρων

Όπως ανέφερε ο κ. Τσάμης, το “Διάζωμα” είχε έλθει σε επαφή πριν δύο χρόνια με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον κ. Αγοραστό και είχαν συζητήσει αναλυτικά το θέμα. “Το θέμα είχε λάβει δημοσιότητα, φωτογραφίες, επισκέψεις στα αρχαία θέατρα κλπ. Έκτοτε όμως καμία αντίδραση. Η πολιτιστική διαδρομή που προτείναμε εμείς περιλαμβάνει την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων των Φθιωτίδων Θηβών, της Δημητριάδος, τον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας και τα Μετέωρα. Στην ουσία επιλέγεται ένα «δρομολόγιο», μια σύνθεση της επίσκεψης αρχαίων θεάτρων και αντίστοιχων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και εν συνεχεία εξασφαλίζεται η τεκμηρίωσή τους”.
Επιπλέον ανέφερε ότι ήδη την πρόταση του Διαζώματος υιοθέτησε και αξιοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου και επιδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 32 εκ. ευρώ ενώ παρόμοια φάκελλο, ετοιμάζει και η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας.