Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:25
Τοπικά

Νέο ρεκόρ ανεργίας στο νομό Μαγνησίας – 18.000 οι άνεργοι τον Μάρτιο






Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ καταρρίπτει ο δείκτης της ανεργίας στο νομό Μαγνησίας. Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ σε επίπεδο νομού και όλων των κατηγοριών αγγίζουν τον μήνα Μάρτιο τους 18.000, νούμερο ρεκόρ, απο την στιγμή που το 2009 και πριν την κρίση ήταν μόλις 3.100.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 δηλώθηκαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον Νομό Μαγνησίας 3783 προσλήψεις και 67 στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Τους ίδιους μήνες υπήρξε απώλεια 4.294 θέσεων στη Μαγνησία και 97 στις Σποράδες. Καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις πλήρους εργασίας και δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουν το δρόμο της ανεργίας.Λύση στα καθημερινά τους προβλήματα αναζητούν οι άνεργοι στον Βόλο , κάθε ηλικίας , άνδρες και γυναίκες. Πολλοί απ αυτούς μάλιστα έχουν χάσει την ελπίδα αλλά και την αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Φεβρουάριος σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ παρουσιάζει θετικό πρόσημο σε προσλήψεις με τη διαφορά όμως ότι πρόκειται για εικονική πραγματικότητα καθώς οι εργαζόμενοι είναι όπως συνήθως μερικής απασχόλησης και κυρίως μέσω προγραμμάτων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν 2.121 προσλήψεις στην ηπειρωτική Μαγνησία και 36 στις Σποράδες. Την ίδια περίοδο καταχωρήθηκαν 947 οικειοθελείς αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 7 στις Σποράδες. Καταγγέλθηκαν 348 συμβάσεις αορίστου χρόνου στη Μαγνησία και 7 στις Σποράδες και δεν ανανεώθηκαν 571 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.Αρκετοί όμως είναι και οι νέοι που δηλώνουν αποφασισμένοι να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, η νεανική ανεργία, διαμορφώθηκε στο 45,2%, σχεδόν πέντε μονάδες καλύτερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015. Στην αμέσως μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, 25-34 ετών, η ανεργία μετρήθηκε στο 30,2%, ελάχιστα βελτιωμένη σε βάθος δωδεκαμήνου.
Η ανεργία στις γυναίκες κυμαίνεται σε μεσοσταθμικό ποσοστό 27,6% τον Δεκέμβριο 2016 ενώ συνεχίζει να παραμένει πολύ υψηλότερη από εκείνη στους άνδρες που μετρήθηκε στο 19,5% μεσοσταθμικά.
Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, δείχνει ότι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (46,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (18,4%).
Τέλος ένας στους δύο αναζητεί εργασία για τουλάχιστον 1 χρόνο ενώ ένα ποσοστό μόλις 15,7% των ανέργων της Θεσσαλίας έλαβε τον Δεκέμβριο επίδομα ανεργίας.