Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 06:55
Τοπικά

Νέο κρούσμα ηλεκτρονικής απάτης με θύμα Βολιώτη






Θύμα ηλεκτρονικής απάτης παρ΄ ολίγον να πέσει χθες ένας μεσήλικας Βολιώτης, διά μέσου τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε από το εξωτερικό, με σκοπό να του αποσπάσουν χρήματα μέσω της χρεωστικής του κάρτας.

Χτυπάει το τηλέφωνο και ο καλών συστήνεται ως … υπάλληλος της Microsoft! Ο καλούμενος, εντελώς ανυποψίαστος, ακούει τον «τεχνικό» να του μιλάει για έναν ιό του υπολογιστή του και πως μπορεί να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από το κακόβουλο λογισμικό. Όμως, όπως αποδείχτηκε στην πορεία επρόκειτο για ένα νέο κόλπο επιτήδειων απατεώνων, που απλώς θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος.

Ο καλών προσπάθησε να πείσει το «επίδοξο θύμα του» να εγκαταστήσει ένα λογισμικό πρόσβασης από απόσταση μέσω Internet. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε προφανώς να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή του θύματος, καταφέρνοντας ουσιαστικά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες του ή μπορώντας έτσι να του εγκαταστήσει ανενόχλητα κακόβουλα λογισμικά. Αφού πρότεινε τρία διαφορετικά πακέτα λογισμικών προγραμμάτων, που υποτίθεται ότι θα «προστατεύσουν» τον υπολογιστή και ο Βολιώτης επέλεξε ένα από αυτά, ο καλών ζήτησε τον αριθμό της χρεωστικής κάρτας. Αυτό ήταν και το λάθος του.

Η κάρτα ήταν συνδεδεμένη με το e-banking, με αποτέλεσμα αμέσως να υπάρξει ειδοποίηση από την Εθνική Τράπεζα προς τον πελάτη της. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι έσπευσαν να ρωτήσουν αν είχε δώσει το ο.κ. για την πληρωμή αγοράς 350 ευρώ. Αμέσως ο Βολιώτης, που παρ’ ολίγον θα έπεφτε θύμα της απάτης, συνειδητοποίησε πως πρόκειται για απάτη. Έδωσε εντολή να μπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του για να μην μπορεί να γίνει καμία συναλλαγή και φυσικά προχώρησε σε ακύρωση της κάρτας που είχε στη διάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, οι δήθεν τεχνικοί της Microsoft καλούσαν από την Κένυα.

Σε ανάλογες περιπτώσεις σαν την προαναφερθείσα, οι απατεώνες προσβλέπουν σε πληροφορίες που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλα σχετικά στοιχεία των θυμάτων τους. Άλλες φορές οι απατεώνες προχωρούν στο κλείδωμα του υπολογιστή και απαιτούν στη συνέχεια χρήματα για τον «ξεκλειδώσουν». Οι απατεώνες ακούγονται ειλικρινείς και καταφέρνουν να ολοκληρώσουν χωρίς προβλήματα τη στρατηγική τους. Ήδη πολλοί φροντίζουν να επικοινωνούν και εγγράφως ή μέσω email με τα θύματά τους, ενώ μιλούν κυρίως Αγγλικά.

ΠΗΓΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ