Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 20:27
Τοπικά

Νέο θέατρο του ΣΥΡΙΖΑ για ΑΓΕΤ: Η κυβέρνηση εμμένει για άδεια, το κόμμα «αντιδρά» – Θέμα Μπαλλή που τους «άδειασε» για δημοψήφισμα






Το χιλιοπαιγμένο κόλπο αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των πολιτών, τουλάχιστον όσων το…επιθυμούν, βάζει σε εφαρμογή και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για το θέμα της ΑΓΕΤ, με ην κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, να εμμένει στην χορήγηση άδειας καύσης δευτερογενών καυσίμων (rdf και srf) και τα τοπικά κομματικά και αυτοδιοικητικά όργανα να φαίνονται ότι αντιδρούν σφόδρα.

Ετσι μετά την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για άρση των θετικών γνωμοδοτήσεων υπέρ της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ με υλικό το RDF, το αίτημα ανάκλησης των αδειών και την εξουσιοδότηση του κυβερνητικού στελέχους και περιφερειακού συμβούλου κ. Σταμπουλή να μεταφέρει άμεσα την απόφαση στον κ. Φάμελλο., συνεδριάζει σήμερα η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη της που είναι εναντίον της καύσης να δηλώνουν πως «έπεσε για τον Φάμελλο και το τελευταίο φύλλο συκής».

Στο μεταξύ, μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με τη στάση του βουλευτή Μάκη Μπαλλή που «άδειασε» την δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» η οποία ζήτησε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει η πόλη εάν επιθυμεί να δημιουργήσει ο δήμος Βόλου εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδιών για καύση και εάν η ΑΓΕΤ πρέπει να καίει σκουπίδια. Τα μέλη της δημοτικής κίνησης έχουν θέσει ζήτημα στο κόμμα για τον Μάκη Μπαλλή που δήλωσε μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Δημήτρη Μαρέδη στον ASTRA πως η πρόταση για δημοψήφισμα ήταν πρόωρη και μια προχειρότητα και πως δεν υιοθετεί αυτή την ιδέα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα ή μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Μαζί για τον Βόλο: Οι ευθύνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ΑΓΕΤ

«Μια πρώτη νίκη στη μάχη κατά της αερορύπανσης» χαρακτηρίζει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να ανακαλέσει τη γνωμοδότηση για την καύση δευτερογενών καυσίμων, η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο και σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η ευθύνη πάει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο καλεί να πάρει πλέον ξεκάθαρη θέση.

«Σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης που είχε δοθεί (πλειοψηφικά) στην ΑΓΕΤ αναφορικά με την καύση δευτερογενών καυσίμων (RDF -SRF κ.α.) το καλοκαίρι του 2013.
Από αυτή την απόφαση βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Είναι μία πρώτη νίκη στη μάχη κατά της αερορύπανσης.
2. Έστω και μετά από 4 χρόνια η Περιφέρεια παραδέχεται το τραγικό λάθος της να γνωμοδοτήσει θετικά για την ΑΕΠΟ του 2014.
3. Κάνει επίσης ξεκάθαρο πως η τροποποιημένη με πολλά προβλήματα ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του 2017 έχει τις ρίζες της στην επίσης απαράδεκτη και περιβαλλοντικά επισφαλή ΑΕΠΟ που λήφθηκε «ελαφρά τη καρδία» το 2014 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
4. Η ευθύνη πάει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζοντας (ή όπως θα έπρεπε να γνωρίζει) τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό καθώς και τις, κατά όπως φαίνεται, συστηματικές παραβιάσεις της ισχύουσας προβληματικής ΑΕΠΟ του 2017 αλλά και τους ελλιπείς ελέγχους που γίνονται. Θα πρέπει πλέον να πάρει ξεκάθαρη θέση.
5. Η ανεπαρκής και καθυστερημένη Περιφέρεια δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό άλλοθι για το Υπουργείο.

Ως Δημοτική Κίνηση θα συνεχίσουμε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες της, τον μεγάλο αγώνα για μία πόλη με ποιότητα ζωής και περιβαλλοντικά φιλική».