Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 04:01
Κόσμος

Νέος αντιπρόεδρος ΗΠΑ: Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός μας στην περιοχή






Τρεις «άνθρωποι του προέδρου» Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, Νιουτ Γκίνγκριτς και ο υποψήφιος για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, επιθυμούν την σύσφιξη των σχέσεων της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Ο Μάικλ Φλιν, ένας απόστρατος αντιστράτηγου, που είχε βοηθήσει τον Τραμπ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους βετεράνους και το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, επεσήμανε μία ημέρα πριν τις αμερικανικές εκλογές πως η Τουρκία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ουάσινγκτον στην “ατζέντα” της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» , τόνισε πρόσφατα σε άρθρο του ο Μάικλ Φλιν υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα απέτυχε να κατανοήσει τη γεωπολιτική θέση της Άγκυρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, η Τουρκία είναι η πιο σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα , ο επικρατέστερος για το υπουργείο Εξωτερικών , Νιουτ Γκίνγκριτς, έχει εκφράσει ουκ ολίγες πολλές φορές τον θαυμασμό του για τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον «πατέρα των Τούρκων».
O εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν» και την εφημερίδα «Χουριέτ» πως,  η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις  της με την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Θα επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία στο προγενέστερο καλό σημείο», δήλωσε ο Πενς λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση πως ο Τραμπ είναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την κυβέρνηση της Άγκυρας», πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: protothema.gr