Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:17
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δημοσκοπήσεις: Από 9,8 έως 10,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Το 62% κατά των Πρεσπών






Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Το 62% κατά των Πρεσπών, διψήφιο προβάδισμα ΝΔ

Η ΝΔ παραμένει 10,5 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην μέτρηση πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων. Η Χρυσή Αυγή όμως είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που βελτίωσε το ποσοστό του, καθώς κορυφώνεται η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Αρνητική άποψη για την συμφωνία των Πρεσπών έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με την νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η οποία καταδεικνύει πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Χρυσή Αυγή είναι το μοναδικό κόμμα που αυξάνει τα ποσοστά του με φόντο τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.

Το 62% των πολιτών δήλωσε πως με βάση τα όσα γνωρίζει ή έχει ακούσει θεωρεί την συμφωνία «μάλλον κακή» ή «σίγουρα κακή», ενώ θετική γνώμη διατύπωσε το 27%.

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ προκάλεσε την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, όμως σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες (72%) εκτιμούν ότι το «διαζύγιο» των δύο κυβερνητικών εταίρων ήταν «προετοιμασμένο». Ακόμα και στο στρατόπεδο των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 περισσότεροι από έξι στους δέκα κάνουν λόγο για προετοιμασμένο χωρισμό.

Το 14% αντιτείνει πως η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την συμπολίτευση δεν ήταν προετοιμασμένη.

Η έξοδος των ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μειοψηφίας ενώ οι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι όσον αφορά την προοπτική πρόωρων εκλογών.

Το 30% απάντησε πως θεωρεί αρκετά πιθανό έως βέβαιο το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, ενώ το 39% το χαρακτήρισε λίγο έως πολύ απίθανο. Ένα 19% έκανε λόγο για «μέτρια» πιθανότητα.

Αμετάβλητο προβάδισμα ΝΔ, κέρδη για ΧΑ

Με αυτά τα δεδομένα η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό παραμένει στάσιμο, με την ΝΔ να διατηρεί μεν προβάδισμα 10,5 μονάδων αλλά δεν αυξάνει την διαφορά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η αξιωματική αντιπολίτευση αποσπά το 33%, ενώ η Κουμουνδούρου ακολουθεί με 22,5%. Αμφότερα τα δύο κόμματα έχουν χάσει μισή μονάδα σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Δεκεμβρίου, δηλαδή φαίνεται να έχουν υποστεί την ίδια φθορά κατά την κορύφωση της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκεται στο 8%, ενισχύοντας την θέση της κατά μία μονάδα. Πρόκειται για την μοναδική κοινοβουλευτική παράταξη που βελτιώνει την επίδοσή του αυτόν τον μήνα. Έπονται το Κίνημα Αλλαγής (6,5%) και το ΚΚΕ (6%), που αμφότερα έχουν απωλέσει μισή μονάδα.

Κανένα άλλο κόμμα δεν εισέρχεται στην δημοσκοπική Βουλή. Πιο κοντά στο όριο είναι η Ένωση Κεντρώων, με 2%, ενώ οι ΑΝΕΛ και Το Ποτάμι μετρήθηκαν στο 1%, που σημαίνει πως ούτε ο Πάνος Καμμένος ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης επωφελούνται από τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους για τις Πρέσπες.

Επικράτηση ΝΔ σε άλλα μέτωπα, «κλειδί» οι αναποφάσιστοι

Η ΝΔ διατηρεί καθαρό πλεονέκτημα 37 μονάδων στην παράσταση νίκης, καθώς το 59% προβλέπει πως η Πειραιώς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Στα θετικά για την Νέα Δημοκρατία είναι ότι η συσπείρωση των υποστηρικτών της παραμένει υψηλή, στο 81%. Από τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 53% δηλώνει πως μένει πιστό στην Κουμουνδούρου, ενώ διαπιστώνεται μία διαρροή της τάξης του 17% προς την ΝΔ.

Σημαντική δεξαμενή αποτελούν επίσης οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι υπολογίζονται στο 13,5%. ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος τροφοδότης της αποκαλούμενης «γκρίζας ζώνης», που περιλαμβάνει τους αναποφάσιστους, όσους δεν απαντούν, τα λευκά και τα άκυρα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 20 και 22 Ιανουαρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την αυριανή ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, σε δείγμα 1.326 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ

Δημοσκόπηση RASS: Στις 9,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ προηγείται με 31,4% έναντι 21,6% του ΣΥΡΙΖΑ – Στην τρίτη θέση του Κίνημα Αλλαγής με 8,8%

Σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS.

Η ΝΔ λαμβάνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% δηλαδή η διαφορά είναι σχεδόν 10 μονάδες (συγκεκριμένα 9,8% η διαφορά).

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ενωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του in.gr δείχνει επίσης μια συντριπτική υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 17,2%.

Εκτός από την ενίσχυση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ η δημοσκόπηση της RASS δείχνει ότι το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά (37,2%) μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον χώρο της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που στο συγκεκριμένο ερώτημα συγκεντρώνει ποσοστό 28,15%.

Εκτός από την συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών των ΑΝΕΛ, η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι ο Πάνος Καμμένος προηγείται στις αρνητικές γνώμες με ποσοστό 82,5% ενώ οι θετικές είναι στο 11,4%.

Η RASS ερωτά «τι από τα παρακάτω θα παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας για το κόμμα που θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές.

Το 47,5% λέει ότι θα παίξουν ρόλο οι θέσεις του κόμματος για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το 21.4% η στάση του κόμμαος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και το 15,8% οι θέσεις του κόμματος για το πώς θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική κατάσταση. Επομένως, οι επόμενες εκλογές εκτιμάται ότι θα κριθούν στο επίπεδο της καθημερότητας.

Το συντριπτικό 95,6% λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δείχνει ότι οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή.

Στο ερώτημα ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός το 44,2% λέει ο Κ. Μητσοτάκης, το 24,9% ο Αλ. Τσίπρας και το 29.1% κανείς από τους δύο.

Στη δημοτικότητα των αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 43,5% θετικές γνώμες, η Φ. Γεννηματά έρχεται δεύτερη με 40,1% ενώ ο πρωθυπουργός είναι πέμπτος με 22,9%.

dim1
dim2