Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:28
Κόσμος

Νέες απειλές Τραμπ σε Τουρκία: Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για τον «όμηρο» Μπράνσον, θα κάνουμε περικοπές

«Η Τουρκία για πολλά χρόνια εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ – Γιατί έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση του αμερικανού πάστορα

Νέα επίθεση κατά της Τουρκίας και νέες απειλές για περικοπές στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η απελεύθερωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας την προσφιλή σε αυτόν μέθοδο των αναρτήσεων στο Twitter.






«Η Τουρκία για πολλά χρόνια εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ. Τώρα κρατάνε τον θαυμάσιο χριστιανό πάστορα, ο οποίος για τη χώρα μας είναι ένας σημαντικός πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου, αλλά κάνουμε περικοπές στην Τουρκία» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Η ανάρτησή του Τραμπ έγινε λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στην Ουάσινγκτον κατά την οποία είπε ότι η Τουρκία «δεν αποδείχτηκε καλός φίλος».

Στην ίδια τοποθέτησή του ο Τραμπ αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του μεσολάβησε για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πέτυχε την απελευθέρωση ενός Τούρκου πολίτη.

Σύμφωνα με την Washington Post πρόκειται για την Εμπρού Οζκάν που κατηγορείται για λαθρεμπόριο με την Χαμάς. Κατά το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Τραμπ και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεσολαβήσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου προκειμένου να απελευθερωθεί η Οζκάν. Το επόμενο βήμα σε αυτή τη συμφωνία θα ήταν η απελευθέρωση του Μπράνσον, υποστηρίζει η εφημερίδα, κάτι που, όμως, δεν έγινε ποτέ προκαλώντας έκτοτε την οργή του Τραμπ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται η Washignton Post υποστηρίζουν ότι έχει πάρει προσωπικά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και είναι οργισμένος με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ φαίνονται να έχουν εξαπατηθεί λέγοντας, κατά τις ίδιες πηγές, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να τον εμφανίσει ως «αδύναμο».

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει την Πέμπτη ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να έχει προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, όχι όμως με την προσέγγιση που ακολουθεί επί του παρόντος η Ουάσινγκτον. «Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν ποιος είναι ο πραγματικός τους φίλος, δεν μπορούν να δουν», είπε χαρακτηριστικά.