Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα νύχτα επεισοδίων στη Μόρια -Τραυματισμοί προσφύγων και βανδαλισμοί






Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν για μία ακόμη φορά, το βράδυ της Κυριακής, στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν εντός και εκτός του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στην Μόρια από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ξεκίνησαν τη μεταξύ τους συμπλοκή. Πληροφορίες, κάνουν λόγο για τραυματίες που έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν προβεί σε βανδαλισμούς πετώντας πέτρες, και σπάζοντας κάδους και πινακίδες στον δρόμο.

Σημειώνεται, πως όλα αυτά συνέβησαν τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο νησί, για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου.

Την ίδια ώρα στις ολοένα αυξανόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο αναφέρεται ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, την ώρα που τα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι μόνο τον Απρίλιο πέρασαν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα 2.900 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ του συνολικού αριθμού αφίξεων στη χώρα μας το 2017.

«Τα πράγματα είναι στο όριο να ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο. Έρχονται περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να καταγράψουμε. Η κυβέρνηση έστειλε επιπλέον 120 αστυνομικούς αλλά αυτό είναι προσωρινό μέτρο και δεν αρκεί. Η Frontex πρέπει επίσης να παρέμβει» τονίζει ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μαυρίδης.

Εξηγεί πως η αύξηση στις προσφυγικές ροές στον Έβρο οφείλεται στο ότι οι μετανάστες αυτοί δεν καλύπτονται από τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ καθώς και στο ότι έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά παλαιότερα κέντρα υποδοχής αλλά και να επεκτείνει τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων. «Βέβαια η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η αντίδραση μπορεί να μην είναι τόσο άμεση» σημειώνει ο ίδιος.

«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Όλα είναι υπό έλεγχο» δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο, ότι οι φόβοι αυξάνονται και ότι το νέο κύμα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέσα στο καλοκαίρι.

 

 

Πηγή: protothema.gr