Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 08:25
Τοπικά

Νέα «γκάφα» της «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»: Λάθος στοιχεία για αερορύπανση αναστάτωσαν τους Βολιώτες!






Παραπληροφόρηση ή «γκάφα»; Με ανακοίνωσή της πάντως η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη διαψεύδει το δημοσίευμα της «Θεσσαλίας» περί δήθεν ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, παραθέτοντας συγκεκριμένες μετρήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι καμία υπέρβαση του νομίμου ορίου των 50μg/m3 (μέση τιμή 24-ώρου) δεν σημειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 18-12-2015 έως και 23-12-2015.

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη πρακτική τήρησε η συγκεκριμένη εφημερίδα και στο θέμα της δήθεν μόλυνσης του Παγασητικού από απόβλητα του Βιολογικού, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε επιχειρηματίες, ιδιαίτερα των Αλυκών, καθώς ήταν στις αρχές της τουριστικής περιόδου. Αν δεν πρόκειται για παροιμιώδη δημοσιογραφική ανεπάρκεια, τότε κάτι άλλο πολύ σοβαρότερο πρέπει να συμβαίνει!

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σχετικά με το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, κρίνουμε σκόπιμο να ενημερώσουμε το κοινό, παραθέτοντας τα ακριβή στοιχεία, όπως αυτά καταγράφονται από το Σταθμό Μέτρησης Βόλου που είναι ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Αέριας Ρύπανσης (Ε.Δ.Π.Α.Ρ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και σας ανακοινώνουμε τις μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων (μέσες τιμές 24-ωρου) για το διάστημα από 18-12-2015 έως και 23-12-2015, που καταγράφηκαν από το σταθμό παρακολούθησης.

Ημερομηνία Μέσες ημερήσιες τιμές αιωρουμένων σωματιδίων PM10g/m3)
18 – 12 – 2015 17
19 – 12 – 2015 28
20 – 12 – 2015 26
21 – 12 – 2015 30
22 – 12 – 2015 46
23 – 12 – 2015 39

Η ισχύουσα 24-ωρη οριακή τιμή για τα σωματίδια είναι τα 50 μg/m3 .

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα του παραπάνω Πίνακα καμία υπέρβαση του νομίμου ορίου των 50μg/m3 (μέση τιμή 24-ώρου) δεν σημειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 18-12-2015 έως και 23-12-2015.

Επιπρόσθετα, τα δεδομένα καταγραφής του Σταθμού αναρτώνται καθημερινώς στο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προς ενημέρωση του κοινού.

Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20.00 μ.μ. έως 01.00 π.μ.), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

 

Επισημαίνουμε επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Παράλληλα, η Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διενεργεί ελέγχους σε βιομηχανικές μονάδες πέριξ του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, καθώς και ελέγχους σε καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets κ.λπ.) που διακινούνται στο εμπόριο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.