Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 00:44
Τοπικά

Μόνο το πολιτικό κλίμα επιβαρύνθηκε από το… RDF! – «Μπάχαλο» στα κόμματα από την άσκηση οικολογικής γυμναστικής






Στο κενό πέφτει η νέα απόπειρα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, του Κώστα Βολιώτη, παλιού συνεργάτη και φίλου του Παν. Σκοτινιώτη, να εμπλέξει το Δήμο Βόλου στο θέμα της καύσης του RDF από την ΑΓΕΤ. Αλλά ακόμη και η πιο ουσιώδης παράμετρος του θέματος, που είναι η ίδια καύση των επεξεργασμένων απορριμμάτων, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, φαίνεται να ξεφουσκώνει αφού τόσο ο ειδικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κλήθηκε στην περίφημη εκδήλωση, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, επισήμαναν ότι το καύσιμο χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση του Περιβάλλοντος.

Τι απέμεινε λοιπόν από την νέα άσκηση οικολογικής γυμναστικής των λεβεντόγερων της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας; Μια άσκοπη και αναίτια, όπως τουλάχιστον προς το παρόν αποδεικνύεται, ανησυχία της κοινής γνώμης και ένα μπάχαλο σε κομματικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο!

Εν πρώτοις είχαμε τη δημόσια σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με στελέχη του δεύτερου, προεξάρχοντος του δημοσιογράφου – πολιτευτή Αναστασίου, να κατηγορούν την κυβέρνηση για λαϊκισμό, όταν η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και ορθά, αποκάλυψε ότι η υπογραφή για χρήση του περιβόητου RDF μπήκε από τον υπουργό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτη και ότι ο νυν υπουργός, του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, απλώς επέκτεινε τον τρόπο μεταφοράς του καυσίμου όχι μόνο οδικώς, αλά και δια θαλάσσης!

Η κουβέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «άναψε» και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η παρέμβαση του αναπληρωτή γραμματέα της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κατσρινάκη που υπογράμμισε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι υπονομευτικές για την προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων σε επίπεδο Δήμου Βόλου! Ο καθένας μπορεί με ευκολία και ασφάλεια να συνάγει τα συμπεράσματά του για τις προθέσεις ενός εκάστου.

Παρενέργειες, ωστόσο, υπήρξαν και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και στενή συνεργάτιδα του Νομάρχη Λάρισας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, να σπεύδει με το γνωστό μοτίβο της μόνιμης άγνοιας, να δηλώνει ότι το 2013 δεν υπήρξε θετική γνωμοδότηση για την χρήση για του RDF από το περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά μια έγκριση, γενικώς και αορίστως, για χρήση εναλλακτικών καυσίμων! Κοινώς «παρήγγειλαν» χωρίς να έχουν υπόψη τους το πλήρες…μενού!

Ωστόσο επειδή το επιχείρημα δεν είναι ικανό να πείσει ακόμη και τον Κίτσιο ή τον Κοπάνα, εξαπολύθηκε και μια «ρουκέτα» προς τον πρώην αντιπεριφερειάρχη και επίδοξο για βουλευτική καριέρα, Γιώργο Καλτσογιάννη, για τον οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα ότι υπήρξε, τότε, ο εισηγητής της πρότασης για θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ σε παραπολιτικό σχόλιο διατυπώνονταν το (ρητορικό) ερώτημα «γιατί απουσίαζε από την εκδήλωση της Τετάρτης»

Όπως εκτιμούν στελέχη της ΝΔ, με τον τρόπο αυτό, δηλαδή της στοχοποίησης Καλτσογιάννη, απαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών, τουλάχιστον έτσι θεωρούν, Αγοραστός – Κολυνδρίνη, ενώ εξυπηρετούνται και τα πολιτικά συμφέροντα άλλων στελεχών του κόμματος, που βλέπουν στο πρόσωπο του κουμπάρου του Προέδρου του κόμματος μια εν δυνάμει εκλογική απειλή για τους ίδιους.

Κατ άλλους, πάντως, η «ρουκέτα» δεν εκτοξεύθηκε από το κτήριο της Ιωλκού, αλλά από πολιτικό γραφείο της πλατείας Αγίου Νικολάου

Ο Δήμος Βόλου

Για το θέμα αυτό από το Δήμο Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με απογοήτευση οι πολίτες του Βόλου παρακολούθησαν, στην εκδήλωση των αυτοαποκαλούμενων οικολόγων στο ΠΑΡΚ, τον ευτελισμό ενός ακόμη σημαντικού, ζωτικού, ζητήματος για την ίδια τους τη ζωή, όπως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος, που έγινε «εργαλείο» άσκησης προσωπικής πολιτικής και εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων από διάφορους αρμοδίους και «αρμοδίους» που έσπευσαν να επωφεληθούν.

Οι ψύχραιμες και σοβαρές φωνές «πνίγηκαν», μπροστά στους ευλόγα ανησυχούντες πολίτες στήθηκε ένα ακόμα κακόγουστο παιχνίδι απόσεισης, από τη μια, και μετακύλισης, από την άλλη, ευθυνών, και ουδείς κατέστη σοφότερος επί ης πραγματικής διάστασης του θέματος.

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου, με ευθύνη και σοβαρότητα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με ανοιχτή και στο κοινό συνέντευξη Τύπου θα δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη θέση και τις προθέσεις της απέναντι στο ζήτημα και θα ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν. Η αντιπολιτευτική υστερία και οι εισοδηματικές…ευκαιρίες, που πιθανώς διαβλέπουν ορισμένοι, σε τέτοια κρίσιμα θέματα δεν έχουν χώρο και δεν γίνονται ανεκτές.

Η αδιαπραγμάτευτη δέσμευση που αναλάβαμε έναντι των συμπολιτών μας ισχύει πάντα και περιλαμβάνει όχι μόνο την διαρκή προσπάθεια για το κοινό καλό, αλλά και την πλήρη παρουσίαση της αλήθειας, ανεξαρτήτως κομματικών, ιδιωτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων».

Τι υποστηρίζει η ΑΓΕΤ

Η άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να «ανάβει» το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ προκειμένου να χρησιμοποιεί RDF στο πλαίσιο της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων,  το χρονοδιάγραμμα ωστόσο για το πότε θα ξεκινήσει αυτό σε μόνιμη βάση δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Αυτό έκανε γνωστό ο κ. Νίκος Μπόζος, διευθυντής του τοπικού εργοστασίου «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ στην Αγριά, που μαζί με τους χημικούς μηχανικούς του εργοστασίου ενημέρωσε το προσωπικό για το θέμα, μετά από αίτημα που έθεσε το σωματείο εργαζομένων Ένωση Προσωπικού Τσιμέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στην ενημέρωση εκ μέρους του διευθυντή έγινε σαφές ότι η καύση του RDF  περιλαμβάνεται στα εναλλακτικά καύσιμα που χρειάζεται η ΑΓΕΤ,   καθώς θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χρήση του  θα διέπεται από όλους τους περιβαλλοντικούς κανόνες που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως η εταιρεία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην τοποθέτηση μόνιμου μηχανισμού μέτρησης ρύπων προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ρυπογόνες εκλύσεις στο περιβάλλον.

Ο κ. Μπόζος υπογράμμισε εξάλλου -κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό-  πως ακόμη και η τέφρα που παράγεται από την καύση του συγκεκριμένου υλικού θα χρησιμοποιείται από ειδικά μηχανήματα στην παραγωγή τσιμέντου όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν RDF.

Ο κ. Μπόζος αναφέρθηκε και  στη διεθνή πρακτική και στο πλαίσιο που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπως Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Από τη χθεσινή  ενημέρωση επίσης προέκυψε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ΑΓΕΤ συνολικά και σε πιλοτικό  επίπεδο έχει προχωρήσει συνολικά στην καύση 1.000 τόνων RDF, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, όπως υποστηρίζεται εκ μέρους της εταιρείας που συνεργάζεται με ιδιωτικό πιστοποιημένο εργαστήριο μετρήσεων που τουλάχιστον 5 φορές το χρόνο, προβαίνει σε ελέγχους και μετρήσεις των εκπομπών ρύπων.

Αιχμές για «στοχοποίηση»

Ο Γ.Γ. της Ενωσης Προσωπικών Τσιμέντων, Β. Χαλαστάρας, που παραβρέθηκε και στην προχθεσινή συγκέντρωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, με δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι υπερβολικός και άφησε αιχμές κατά της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας , τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν «η μοναδική βιομηχανία που στοχοποιείται πάντα για την ρύπανση  είναι η ΑΓΕΤ ενώ όλοι γνωρίζουν ότι έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα για το περιβάλλον».

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

Την πρόσκληση που απέστειλε μέσω e-mail στην ΑΓΕΤ προώθησε στα ΜΜΕ η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δίνοντας τέλος σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι δεν προσκλήθηκε η διοίκηση του εργοστασίου στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου για την καύση RDF. Χαρακτήρισε μάλιστα υποβολιμαία και ανιστόρητη την προσπάθεια αμφισβήτησης που καλλιεργήθηκε από κύκλους οι οποίοι εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως»

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΥΠΟ