Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:52
Ελλάδα

Μόνο σε 40.000 οφειλέτες η «δεύτερη ευκαιρία» για τις 100 δόσεις






Σχέδιο παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων για περίπου 40.000 οφειλέτες ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ξαναμπούν στις 100 δόσεις οφειλέτες που έχασαν την τελευταία ρύθμιση εφόσον αποδείξουν ότι έμειναν εκτός για λόγους οικονομικής αδυναμίας ή για λόγους που οφείλονται σε επανυπολογισμό δόσεων που πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων, όπως και εξαιτίας δυσκολιών από τα capital controls.

Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, για περίπου 40.000 οφειλέτες που βγήκαν εκτός της τελευταίας ρύθμισης του ν. 4321/15, και κυρίως όσους χρωστούν δικές τους εισφορές, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ασφαλισμένους στα Ταμεία των γιατρών δικηγόρων και μηχανικών. «Παράθυρο», ωστόσο, υπάρχει και για επιχειρήσεις, καθώς το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα δεν τις εξαιρεί, πλην όμως τα κριτήρια που ορίζονται για την επανένταξή τους είναι περιοριστικά, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν όχι μόνο τους λόγους οικονομικής αδυναμίας αλλά και ότι υπήρχε και υπάρχει αποδεδειγμένα η βούληση-πρόθεση να συνεχίσουν τη ρύθμιση. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν τεκμήρια «οικονομικής φερεγγυότητας».

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στιγμή έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη η παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων στην Εφορία καθώς στο εξής, όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές προς τη Εφορία εντός 30 ημερών από την ημέρα που καθίστανται ληξιπρόθεσμες τότε θα χάνουν τη ρύθμιση. Με το νέο καθεστώς, όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει, προκειμένου να μην χάσουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης, να εξοφλούν ή να ρυθμίσουν εντός 30 ημερών όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναβιώνουν και όλες οι προσαυξήσεις που διαγράφηκαν καθώς και τα πρόστιμα.