Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 04:27
Τοπικά

Μπαράζ κινητοποιήσεων στον Βόλο για τις αλλαγές στις απεργίες






Μπαράζ κινητοποιήσεων στον Βόλο, με φόντο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα οι αλλαγές για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργίες.

Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας διοργανώνει αύριο Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου, ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 12:30μ.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (Δημητριάδος 95 & Μελά Παύλου, Βόλος).

To N.T. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Μαγνησίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του την κυβέρνηση και καλεί όλους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, με αιτήματα να ανακληθεί η διάταξη για την απεργία και να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και την έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ειδικά για το θέμα των αλλαγών στις απεργίες, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως η «η αλλαγή που επέρχεται είναι μόνο στις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία τοπικού χαρακτήρα».

«Επί ποδός πολέμου» το ΠΑΜΕ Μαγνησίας

Αύριο Παρασκευή, το ΠΑΜΕ Μαγνησίας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ενώ διοργανώνει στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους σε όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο.

Όπως κατέστησε σαφές χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Κων. Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», οι εργαζόμενοι που συντάσσονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να αποτραπεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, και προανήγγειλε «επιθετική δράση» σε όλα τα επίπεδα.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα περάσουν αναίμακτα. Ο αγώνας θα είναι καθημερινός. Η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία των βιομηχάνων. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι οι αλλαγές για το δικαίωμα στην απεργία και η επέκταση των πλειστηριασμών», σημείωσε ο κ. Στεργίου, και κατήγγειλε τις εργοδοτικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, λέγοντας πως ξεσκεπάζεται μέρα με την ημέρα ο ρόλος τους, και αναφέρθηκε στην απόρριψη της πρότασης του ΠΑΜΕ να προκηρυχθεί απεργία την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σχολίασε και την αντιπαράθεση που σημειώθηκε με αφορμή την εισβολή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας, για να καταγγείλει πως η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου «αντιμετώπισε τους εργαζόμενους με ειρωνικό τρόπο, υπηρετώντας συνειδητά μία αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική εις βάρος της εργατικής τάξης» όπως είπε.

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Στην ανακοίνωση για το θέμα που αφορά τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας, από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας υποστηρίζεται πως υπάρχει παραπληροφόρηση στο συγκεκριμένο θέμα και επισημαίνονται τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά την κήρυξη απεργιών από τις κλαδικές ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα τριτοβάθμια συνδικάτα (ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ), δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Οι απεργίες, όπως και οι στάσεις εργασίας που προκηρύσσουν, αποφασίζονται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει επίσης και στην κήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν πανελλαδική εμβέλεια ή καλύπτουν ευρύτερες γεωγραφικές περιφέρειες. Αλλαγή υπάρχει μόνο στις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία τοπικού χαρακτήρα.

Μέχρι τώρα, για να γίνει συνέλευση για τη λήψη απόφασης για απεργία χρειαζόταν η συμμετοχή του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Με τις νέες διατάξεις απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, τα οποία μπορούν με απλή πλειοψηφία να κηρύξουν απεργία».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά αποτελεί παραχώρηση στις απαιτήσεις των θεσμών, οι οποίοι στην αρχή της διαπραγμάτευσης με το Υπ. Εργασίας ζητούσαν θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (λοκ άουτ), την επί τα χείρω αλλαγή στο χρόνο προειδοποίησης για την κήρυξη της απεργίας, τη θεσμοθέτηση γενικής ρήτρας απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών, αλλά και τη συρρίκνωση του χρόνου των συνδικαλιστικών αδειών.

Τέλος αναφέρεται πως στο σχετικό νομοσχέδιο περιέχονται μια σειρά από διατάξεις που ανταποκρίνονται θετικά σε αιτήματα του εργατικού κινήματος, όπως η διάταξη που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση θα έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα των πιστωτών έναντι τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών.