Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 01:37
Τοπικά

Μηχανικοί του ΤΕΕ ζητούν παραίτηση της Καπούλα! – «Συρρίκνωσε το Επιμελητήριο για το πολιτικό της μέλλον»






Με σαφείς αιχμές ότι χρησιμοποιεί το ΤΕΕ για τις κομματικές και προσωπικές της επιδιώξεις και ευθείες καταγγελίες για «συρρίκνωση του Επιμελητηρίου, μέσω του παρωχημένου συνδικαλιστικού παροξυσμού» η παράταξη Αναγέννηση Μηχανικών ζητεί άμεση σύγκλιση των οργάνων της διοίκησης του ΤΕΕ Μαγνησίας και την παραίτηση της προέδρου Καπούλα, «ώστε να διαφυλάξει το Φορέα που υπηρετεί από στείρες προεκλογικές κορώνες και ατέρμονες διενέξεις» αξιολογώντας ως “πράξη πρωτόγνωρη για τα επιμελητηριακά δεδομένα και ηθικώς ασυμβίβαστη”, την πρόθεση της να εμπλακεί σε εκλογική αυτοδιοικητική αναμέτρηση, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της στο τοπικό Επιμελητήριο.

Συγκεκραμένα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέροντα τα εξής:

“Με τον πλέον αντιδεοντολογικό και κωμικοτραγικό τρόπο, εξακολουθεί να ασκείται η Διοίκηση του τοπικού τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κανονισμό λειτουργίας, η «Βουλή των Μηχανικών», η τοπική Αντιπροσωπεία, οφείλει να συνεδριάζει μία φορά το μήνα, καθώς αποτελεί το ανώτατο όργανο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Στην περίπτωση όμως του παραρτήματος Μαγνησίας, η Αντιπροσωπεία δεν έχει συνεδριάσει για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο!!! Προφανώς, για τους σημερινούς Διοικούντες, τα θέματα που απασχολούν τους Μηχανικούς δεν είναι σημαντικά. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι χαμηλές αμοιβές, οι υπερβολικές εκπτώσεις, τα ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα, το νομοθετικό αλαλούμ, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και η γενικότερη υποβάθμιση των Μηχανικών, αποτελούν άγνωστες έννοιες.
Τελικά, για μία ακόμη φορά (δυστυχώς) δικαιωθήκαμε, όταν κατά τη διάρκεια ανάδειξης οργάνων διοίκησης, διεκδικήσαμε την θέση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας, ως μία αυτονόητη κίνηση διαφύλαξης της δημοκρατικής λειτουργίας στους κόλπους του Τ.Ε.Ε Μαγνησίας. Ο κώδικας δεοντολογίας του Επιμελητηρίου επιβάλλει την αναλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα στα
Προεδρεία των Οργάνων Διοίκησης, σε ένα πλαίσιο αρμονικής συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων, προ των αμέτρητων προβλημάτων του τεχνικού κλάδου. Η άποψη όμως της σημερινής Διοίκησης ήταν ξεκάθαρη: Απόλυτος έλεγχος του Επιμελητηρίου από μία και μόνο παράταξη. Η συρρίκνωση του Επιμελητηρίου, μέσω του παρωχημένου συνδικαλιστικού παροξυσμού, έγινε πράξη. Και με τον τρόπο αυτό, κατρακυλήσαμε ως εδώ… Διοικούσα Επιτροπή, όποτε μας βολεύει, Αντιπροσωπεία ουδέποτε, ανακοινώσεις του ΤΕΕ που συντάσσονται κατά το δοκούν σε ένα κλειστό γραφείο, χωρίς να τηρείται καμία προβλεπόμενη διαδικασία, γνώμες προσωπικές, χωρίς τεκμηρίωση αλλά με σφραγίδα ΤΕΕ, απλές αφορμές για να εμφανιζόμαστε έστω και στα «ψιλά» των Μ.Μ.Ε.…
Η «Μηχανικών Αναγέννηση», η νέα μεγάλη δύναμη του Επιμελητηρίου, έχοντας στις τάξεις της στελέχη υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, έχει καταθέσει σημαντικές τεκμηριωμένες προτάσεις για κάθε τομέα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Του Επιμελητηρίου που οραματιζόμαστε, ως πυλώνα ανάπτυξης και όχι του μικρού συντεχνιακού μαγαζιού που περιφρονούν όλοι …
Ως γνήσια επιμελητηριακή κίνηση που δεν συγχέει τα Επιμελητηριακά ζητήματα με την Πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας τους συναδέλφους που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους και όχι για την πολιτική τους σταδιοδρομία, σας εγκαλούμε δια της παρούσης επιστολής να προβείτε στην άμεση σύγκληση των Οργάνων Διοίκησης του Τ.Ε.Ε.. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στοιχειωδώς στα καθήκοντά που αναλάβατε, σας υπενθυμίζουμε πως η παραίτηση αποτελεί την εναλλακτική τιμητική επιλογή.
Επιπροσθέτως, πράξη πρωτόγνωρη για τα επιμελητηριακά δεδομένα και ηθικώς ασυμβίβαστη, αποτελεί η προσφάτως εκπεφρασμένη πρόθεση της σημερινής Προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας να εμπλακεί σε εκλογική αυτοδιοικητική αναμέτρηση, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της στο τοπικό Επιμελητήριο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η παραίτηση από τη Διοίκηση του ΤΕΕ, δεν είναι πλέον
δυνητική, αλλά εντελώς υποχρεωτική. Παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός η διεκδίκηση κάθε αξιώματος. Και εφόσον ένας Μηχανικός διεκδικεί κάτι, του ευχόμαστε ανεπιφύλακτα κάθε επιτυχία… Αποτελεί όμως οφειλόμενη ενέργεια, η πλήρης απεμπλοκή του από τα καθήκοντα του Προέδρου, ώστε να διαφυλάξει το Φορέα που υπηρετεί από στείρες προεκλογικές κορώνες και ατέρμονες διενέξεις.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τους εκατοντάδες Μηχανικούς που αγκάλιασαν την νέα δυναμική επιμελητηριακή κίνηση «Μηχανικών Αναγέννηση», με επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις, με ακέραιο ήθος και παραδειγματική συμπεριφορά που επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε το κύρος του τεχνικού κόσμου και να συμβάλλουμε δημιουργικά στην ανάπτυξη !
Για την «Μηχανικών Αναγέννηση»
Ο Εκπρόσωπος
Κωνσταντίνος Καραγιάννης
Πολιτικός Μηχανικός & Συγκοινωνιολόγος M.Sc.”