Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:10
Τοπικά

Μηνυτήρια αναφορά για RDF και ΑΓΕΤ – Τα ερωτήματα για την αξιοπιστία των ελέγχων (vid)






Εκφράζοντας την εύλογη ανησυχία των πολιτών του Βόλου αλλά και το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντας ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος κατέθεσε σήμερα mηνυτήρια αναφορά, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων,  του προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, του προϊστάμενου Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων, του  διευθύνοντα Συμβούλου Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και κατά παντός υπευθύνου.

Με την αναφορά αυτή ο κ. Μπέος εκτός από τα αντικειμενικά στοιχεία που προκύπτουν θέτει και το μείζον ερώτημα που απασχολεί κάθε σκεπτόμενο πολίτη, δηλαδή για το πόσο αξιόπιστοι και αντικειμενικοί μπορεί να αποδειχθούν έλγχοι που ενώ δεν έγιναν ποτέ μέχρι τώρα προααγγέλονται ακόμα και με τον ακριβή χρόνο πραγματοποίησής τους.

Παράλληλα, ο Αχιλλέας Μπέος στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ζητάει να ερευνηθεί πέραν του νομίμου της αδειοδότησης, κατά κύριο λόγο το κατά πόσο τηρούνται οι τεθέντες με την άδεια όροι και πρωτίστως η νομοθεσία που διέπει την προστασία του περιβάλλοντος. Κι αυτό , διότι όπως αναφέρει, πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες ότι πλαστικά και ανεπεξέργαστα απορρίμματα μεταφέρονται στην ΑΓΕΤ και παρανόμως χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη.

Όπως σημειώνει με βάση τις καταγγελίες αυτές προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης, όπως:

Αν τηρούνται από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής οι περιβαλλοντικοί όροι;

Ποιο είναι το μείγμα του υλικού που χρησιμοποιείται ως καύσιμο και σε ποιες ποσότητες;

Από πού προέρχονται  οι πρώτες ύλες που καίγονται στο εργοστάσιο και πως γίνεται η μεταφορά τους;

Αν έχουν τηρηθεί οι όροι λειτουργίας και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού που προβλέπονται από την άδεια λειτουργίας;

Ποια είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων αερίων ρύπων που έχει πάρει η Περιφέρεια τα τελευταία δύο χρόνια (2015-2016);

Και τέλος έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή όλα βρέθηκαν εντός των προβλεπομένων ορίων;

 

Δείτε τι δήλωσε ο Αχιλλέας Μπέος μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε