Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:31
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με 10 μποφόρ διέσωσαν τους ναυτικούς από βραχονησίδα στη Μύκονο






Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση-θρίλερ για τη διάσωση 12 αλλοδαπών ναυτικών του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA» με σημαία Παναμά που προσάραξε στη βραχονησίδα Τραγονήσι κοντά στη Μύκονο.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού και τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μυκόνου που ήταν μαζί τους κατάφεραν να προσεγγίσουν με αλιευτικό σκάφος το σημείο πάνω στη βραχονησίδα στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο οι ναυτικοί και αφού τους επιβίβασαν με ασφάλεια τους μεταφέρουν στη Μύκονο.

Κατά πληροφορίες οι καιρικές συνθήκες στο σημείο ήταν πολύ άσχημες καθώς επικρατούσαν άνεμοι 10 μποφορ με τα κύματα να φτάνουν έως και τα 4 μέτρα σε ύψος.
Οι 12 ναυτικοί θα οδηγηθούν αρχικά στο λιμεναρχείο Μυκόνου ενώ στη συνέχεια τη φιλοξενία τους θα φροντίσει ο δήμος Μυκόνου.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή

Φωτογραφίες από την επιχείρηση των ανδρών της ΜΥΑ

Τι προηγήθηκε

Η επιχείρηση για τη διάσωση των ναυτικών που είχαν ξεκινήσει από τη Ρωσία και είχαν προορισμό την Κύπρο μεταφέροντας 2.700 τόνους αλεύρι ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα στις 22:30 της Παρασκευής δόθηκε εντολή σε ελικόπτερο έρευνα και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού από τη Μύκονο και στο πλήρωμα Σούπερ Πούμα που βρίσκεται στη Ρόδο να πραγματοποιήσουν αποστολή έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, με σκοπό την μεταφορά των επιβαινόντων στην Μύκονο. Ωστόσο τόσο το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και το Σούπερ Πούμα δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων και επέστρεψαν πίσω.

Φωτογραφίες από το σημείο που προσάραξε το φορτηγό πλοίο

Στις 08:07 το πρωί του Σαββάτου απογειώθηκε Σούπερ Πούμα από την Μύκονο προκειμένου να προσεγγίσει και να διασώσει το πλήρωμα, ωστόσο και πάλι λόγω των καιρικών συνθηκών αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Στην περιοχή σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό επρόκειτο να μεταβεί ομάδα επτά ατόμων της EMAK και δύτες του Λιμενικού με Σινουκ που απογειώθηκε στις 10:30 από τα Μέγαρα με προορισμό τη Μύκονο. Εκεί τους παρέλαβε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα το οποίο όμως δεν κατάφερε να τους μεταφέρει στη βραχονησίδα προκειμένου οι διασώστες να μεταφέρουν τους 12 αλλοδαπούς σε ένα σημείο που να μπορεί να τους παραλάβει το Σούπερ Πούμα.

Τελικά αποφασίστηκε η επιχείρηση να γίνει με αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν στελέχη του λιμεναρχείου Μυκόνου και άνδρες της Μονάδας Υποβρυχιών Αποστολών του Λιμενικού οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να σώσουν τους 9 Ουκρανούς και τους 3 Αζέρους ναυτικούς.

 

 

Πηγή: protothema.gr