Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με τουλάχιστον 21 μίλια έτρεχε ο χειριστής του ταχύπλοου -Τι κατέθεσε






Ο 77χρονος χειριστής του ταχυπλόου που εμβόλισε την τουριστική λάντζα θα παραμείνει κρατούμενος ως την Παρασκεή, ημέρα μέχρι την οποία πήρε προθεσμία για να απολογηθεί, όταν χθες το πρωί οδηγήθηκε στα δικαστήρια Πειραιά.

Στην κατάθεσή του ο 77χρονος φαίνεται να υποστήριξε χθες ότι το ταχύπλοο σκάφος που οδηγούσε έτρεχε με τουλάχιστον 21 μίλια. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ, ο δράστης του δυστυχήματος υποστήριξε ότι την ώρα του τραγικού συμβάντος είχε αναπτύξει ταχύτητα 21 μίλια την ώρα, ταχύτητα «αδιανόητη» σύμφωνα με τον υπουργό. Πάντως την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα από τον οδηγό του σκάφους.

 

Λυκουρέζος: Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειρισμό

 

Ο συνήγορος υπεράσπισής του 77χρονου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μιλώντας χθες κατά την έξοδο του από τα δικαστήρια Πειραιά για τις κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο πελάτης του, είπε πως «ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα», προσθέτοντας ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της πρόκλησης ναυαγίου και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Ο συνήγορος του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου εξήγησε ότι ο πελάτης του και εξάδελφός του πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή και ότι ως τότε θα παραμείνει κρατούμενος.

Ερωτώμενος για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο πελάτης του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος εξήγησε ότι αυτή θα αποτυπωθεί στο υπόμνημα που θα καταθέσουν την Παρασκευή, σημείωσε, όμως, ότι αυτή συνίσταται στα εξής: «Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους».

Ο κ.Λυκουρέζος προσέθεσε ότι ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, ενώ τόνισε ότι ήταν κανονικά σε θέση να οδηγεί σκάφος, θυμίζοντας ότι μόλις πριν λίγα χρόνια είχε ανανεώσει την άδειά του.

Σημειώνεται ότι ο 77χρονος ζήτησε και πήρε προθεσμία για την Παρασκευή στις 13:00 προκειμένου να απολογηθεί. Στη συνέχεια αποχώρησε με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

 

Ο τραγικός θάνατος του καπετάνιου

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ –ΜΠΕ, κατά την εξέταση που διενήργησε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας, διαπιστώθηκαν τρία χτυπήματα στο σώμα του άτυχου καπετάνιου της τουριστικής λάντζας, στο πόδι, πίσω από το αυτί και στο μέτωπο. Στο μέτωπο ειδικότερα, το οίδημα που προκλήθηκε από πρόσκρουση σε άγνωστο αντικείμενο, είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις του ιατροδικαστή, να πέσει ζωντανός ο άνθρωπος στη θάλασσα, αλλά χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πνεύμονες και η κοιλιακή του χώρα, ήταν γεμάτοι από θαλασσινό νερό.

Ο κ. Μπογιόκας έχει προχωρήσει τη διαδικασία τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αύριο το πρωί θα προχωρήσει σε νεκροτομή και στις σορούς των υπολοίπων τριών θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.

 

Ο καπετάνιος της λάντζας κόρναρε στον χειριστή του ταχυπλόου αλλά…

Κάτοικοι της Αίγινας μιλώντας για τον 58χρονο καπετάνιο της λάντζας, τον χαρακτηρίζουν πολύ έμπειρο ναυτικό, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν είδε το ταχύπλοο κόρναρε για να το ειδοποιήσει, αλλά μάταια. Επίσης, λένε ότι δεν είχε χρόνο για ελιγμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του γεμάτου με παραθεριστές σκάφους.

 

Μυστήριο με τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο

 

Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το ποιος οδηγούσε το μοιραίο ταχύπλοο αλλά και το ποιοι επέβαιναν σε αυτό.

Ως προς τον 77χρονο χειριστή που απολογήθηκε και προπηλακίστηκε από συγγενείς θυμάτων,

Ορισμένες πληροφορίες αμφισβητούν ότι στο τιμόνι ήταν ο 77χρονος αλλά μιλούν για νεαρό πρόσωπο. Επίσης οι αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων τριών επιβατών – εκτός του 77χρονου – στο ταχύπλοο «Ντουέντε» με τις φήμες στην Αίγινα να οργιάζουν, ενώ αναζητούνται μάρτυρες-κλειδιά που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Πηγή: iefimerida.gr