Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:46
Τοπικά

Με περίπλου του Παγασητικού συνεχίζονται την Πέμπτη οι δράσεις της Ναυτικής Εβδομάδας στο Βόλο






Συνεχίζεται με επιτυχία η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2016». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 30 Μαΐου, στην παραλία του Βόλου, και διοργανώνονται από τον φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός», σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, τον Δήμο Βόλου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.). Συμμετέχουν πολλοί φορείς και Σύλλογοι του Βόλου, Κοινωνικοί φορείς, Ναυταθλητικά σωματεία, χορευτικών συγκροτημάτων, Φιλαρμονικές κ.ά.

Σήμερα Τετάρτη 300 μικροί μαθητές θα τραγουδήσουν συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών με θέμα την θάλασσα, με τη συνοδεία της Ορχήστρας «Ιωνία» της Νάνσυς Χατζή στο κοντραμπάσο και τη διεύθυνση της μαέστρου Αναστασίας Τζάλλα. Στην ίδια εκδήλωση θα εκτεθούν τα έργα των παιδιών, από τα Σχολεία που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, με γενικό τίτλο «Χάρτινο καράβι».
Σε όλους τους μικρούς μαθητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος θα απονείμει παπύρους για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση αυτή.
Αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου, όπως είχε προαναγγελθεί από την περσινή διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ο «Περίπλους του Παγασητικού», συνοδεία μουσικής, με το «SKIATHOS EXREES». Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Βολιώτες να κάνουν ένα περίπλου του Παγασητικού δωρεάν, ακούγοντας τη φωνή της υπέροχης Ζωής Τζαλαβρέτα.
Η επιβίβαση θα γίνει από την κεντρική προβλήτα στις 9.00 το βράδυ και θα διαρκέσει δύο ώρες.
Προηγουμένως στο ΤΕΡΜΙΝΑΛ του λιμανιού θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά», που συνδιοργανώνεται από την ¨ΜΑΓΝΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟ» , τον Ο.Λ.Β. και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας για πέντε μήνες, συνοδεύτηκε από εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την επισκέφθηκαν περίπου εξ χιλιάδες μαθητές!!!

ΤΑΡΣΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΡΙΑ
Το εκθεσιακό υλικό της έκθεσης είναι εντυπωσιακό, αποτελούμενο από κείμενα, φωτογραφίες και εξαιρετικής κατασκευής ομοιώματα σκαφών, και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο βασικό του στόχο, δηλ. τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την αδιάλειπτη ναυτική παράδοση του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, από την εποχή που εμφανίζεται η πρώτη μαρτυρία για σκάφη στο Αιγαίο. Ήδη από το 7.000 π.Χ. περίπου, άρχισαν τα πρώτα ταξίδια στο Αιγαίο με ξύλινα πλοία με κουπιά τα οποία μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.
Περιλαμβάνει ενημερωτικές μακέτες και επεξηγηματικά κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά , που δίνουν πληροφορίες για τα πλοία, τις μεθόδους κατασκευής τους και τις καθημερινές εργασίες στους χώρους κατασκευής των σκαριών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Β. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:30 μ.μ. και θα προλογίσει ο Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού» Αλέξανδρος Καπανιάρης, ο οποίος είχε εκπονήσει και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η είσοδος στην έκθεση και η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Οι εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν και τις άλλες ημέρες μέχρι τις 5 Ιουνίου 2016.