Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 11:59
Τοπικά

Με επισημότητα σήμερα τα Θεοφάνεια στον Βόλο






Με τη δέουσα λαμπρότητα η Τοπική Εκκλησία θα εορτάσει τη μεγίστη εορτή των Θεοφανείων, με επίκεντρο του εορτασμού τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών, χθες παραμονή των Θεοφανείων, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, από τις 5 έως τις 8.30π.μ., στους ιερούς ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας τελέστηκαν οι ακολουθίες του Ορθρου, των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών της εορτής, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, στο τέλος της οποίας τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός. Αμέσως μετά, οι ιερείς περιήλθαν τις ενορίες για τον αγιασμό των οίκων.

Σήμερα Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις 10.30 το πρωί θα ψαλεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μεγάλος Αγιασμός και στις 11.00 θα γίνει η εκκίνηση της πομπής του Τιμίου Σταυρού προς τη θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Βόλου, στην τελετή καλούνται να παραστούν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και ο λαός. Η προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου θα ολοκληρωθεί στις 10.15, των σχολείων και των τμημάτων της πομπής στις 9.30π.μ. αντίστοιχα.

Η πομπή που θα σχηματιστεί, θα απαρτίζεται από τους επισήμους, έξι άνδρες της Τροχαίας, έξι Πυροσβέστες, 30 Προσκόπους, 30 Οδηγούς, 30 μαθήτριες Λυκείου με λευκή αμφίεση, που θα πλαισιώνουν σε αντιζυγία την Ιερά Εικόνα, την οποία θα κρατούν άνδρες του Λιμενικού.

Η πομπή θα διέλθει από τις οδούς Ερμού – Σπ. Σπυρίδη – Δημητριάδος – Κ. Καρτάλη – Αργοναυτών. Ενώπιον της Τραπέζης της Ελλάδος σε πλοιάριο θα επιβιβαστούν ο κλήρος και οι τοπικού άρχοντες για την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Η πομπή θα επιστρέψει δια των οδών – Αγ. Νικολάου – Ερμού στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ανακοίνωση Λιμεναρχείου

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώθηκε, εξάλλου, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχημάτων, στον χώρο αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Βόλου (παραλία), η χρήση φωτιστικών σωμάτων κινδύνου (βεγγαλικά, φωτοβολίδες), αποτελούν μέρος του σωστικού εξοπλισμού σκαφών και χωρίς να συντρέχει περίπτωση κινδύνου ή ανάγκης βοήθειας, απαγορεύεται η χρήση τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η παράβαση των διατάξεων επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.