Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:51
Αθλητικά

Με άγριες διαθέσεις η FIFA στην Αθήνα -Οι πρώτες καμπάνες για το ντου Σαββίδη






Με απειλητικές διαθέσεις έρχεται στην Αθήνα η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μετά τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η FIFA έστειλε εκτάκτως τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, ο οποίος θα μιλήσει με τον Γιώργο Βασιλειάδη και θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία ίσως και να ανακοινώσει αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

Η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη να κάνει ντου στον αγωνιστικό χώρο με όπλο, την ώρα του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, έχει «ταξιδέψει» σε όλο τον πλανήτη.

Και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του κόσμου αναπαράγουν τις φωτογραφίες του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με το όπλο δίπλα στους ποδοσφαιριστές, εικόνες που δεν τιμούν τη χώρα και τον ελληνικό αθλητισμό.

Δύο ημέρες μετά το ντέρμπι της Κυριακής στην Τούμπα, ο Ιβάν Σαββίδης (απέφυγε το αυτόφωρο της Δευτέρας) εμφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όπου είχε συνάντηση με τους αρχηγούς του ΠΑΟΚ.

Δείτε τη σχετική φωτογραφία από το Instagram  

Ευρωπαϊκή… αποβολή για ΠΑΟΚ

Λίγο νωρίτερα από την εμφάνιση του, είχε έρθει η πρώτη… καμπάνα στον ΠΑΟΚ για ότι έγινε στην Τούμπα. Λόγω της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) απέβαλε την ομάδα της Θεσσαλονίκης από το μητρώο της. Η ECA, να σημειώσουμε, είναι το μοναδικό, ανεξάρτητο όργανο, που εκπροσωπεί άμεσα τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο ρόλος της είναι να προστατεύει και να προάγει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων.

Aναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ECA καταδικάζει την συμπεριφορά του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με όπλο κατά την διάρκεια του αγώνα της Σούπερ Λίγκας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ την Κυριακή 11 Μαρτίου. Υπό αυτό το πρίσμα, τα συμβούλια της ECA αλλά και το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησαν ομόφωνα να αναστείλουν την ιδιότητα μέλους του ΠΑΟΚ από την ECA. Η ΕCA θέλει να προστατέψει την κανονικότητα και τους νόμους των αγώνων αλλά και τις αξίες στις οποίες είναι βασισμένο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η τιμωρία παραμένει ενεργή μέχρι νεοτέρας και θα συζητηθεί στο συμβούλιο της ECA στις 27 Μαρτίου στην Ρώμη».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων:

Eκτακτη συνέντευξη Τύπου της FIFA

Ωστόσο, τα ακόμη πιο… σκούρα για τον ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη έρχονται την Τετάρτη. Η FIFA ενημέρωσε ότι φτάνει στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις! Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και τον ελληνικό ποδόσφαιρο, αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία στην Αθήνα για να συζητήσεις πιθανές λύσεις.

Η επιστολή της FIFA στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Έλαβα το γράμμα σας από τις 12/3/18, με περιεχόμενο που έχει σημειωθεί.

Η FIFA είναι σε συνεχή επαφή με την UEFA, εξετάζουν στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα μετά τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Χθες το απόγευμα, η Οργανωτική Επιτροπή της FIFA υπεύθυνη για τον έλεγχο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, εξέδωσε μια σχετική ανακοίνωση και απόψε μια αντιπροσωπεία ταξιδεύει στην Αθήνα για να συζητήσει με τους υπεύθυνους τις επόμενες κινήσεις μας.

Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, η FIFA απαιτεί μια ισχυρή προσέγγιση στο θέμα, χωρίς συμβιβασμούς στην εξάλειψη κάθε είδους βίας στο ποδόσφαιρο».

Η επιστολή της FIFA:

Επίσης, η FIFA θα δώσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ και εκπρόσωπος των FIFA / UEFA κ. Χέρμπερτ Χούμπελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη 14.03.2018 στις 12.00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας και την αίθουσα της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Την ίδια μέρα η αντιπροσωπεία της FIFA θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Βασιλειάδη. Η επαφή των δύο πλευρών θα είναι πολύ πριν τις 17.00 που θα δει τους προέδρους ομάδων της Super League ο Υφυπουργός.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για όσα συνέβησαν στο ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας και οδήγησαν στη διακοπή της αναμέτρησης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, με έγγραφη παραγγελία του προς την αθλητική εισαγγελέα Ευαγγελία Λιάσου.

Η προκαταρκτική εξέταση καλείται να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία διερευνάται εάν στοιχειοθετούνται παραβάσεις του Νόμου περί Αθλητισμού και κάθε άλλη αυτεπαγγέλτως διωκόμενη πράξη.

Σύμφωνα με την παραγγελία, στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπαίνουν τα εξής:

  • Η οπλοφορία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, καθώς ο εισαγγελέας, με έγγραφο του (στις 17 Αυγούστου 2017), απαντώντας σε προηγούμενο έγγραφο του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Κρατικής Ασφάλειας, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην αίτηση χορήγησης άδειας, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι προς τούτο, με δεδομένο ότι ο επιχειρηματίας διαθέτει προσωπική φρουρά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εισήγηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική.
  • Οι στιχομυθίες του Ιβάν Σαββίδη αλλά και του αθλητικού διευθυντή του ΠΑΟΚ Λιούμπος Μίχελ, κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, με παράγοντες της ΑΕΚ, τον διαιτητή κ.ά., όπως επίσης εάν η παρουσία του οπλοφόρου μεγαλομετόχου του “Δικεφάλου” στο τερέν της Τούμπας επηρέασε τους παράγοντες της αντίπαλης ομάδας και τη διαιτησία.
  • Γιατί αγνοήθηκαν από τον επικεφαλής των αστυνομικών μέτρων οι ρητές εντολές που είχε δώσει η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Ευαγγελία Λιάσου για συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία, τόσο πριν ξεκινήσει το ματς όσο και μετά την εισβολή των παραγόντων στο γήπεδο. Η κ. Λιάσου, η οποία βρισκόταν μέσα στο γήπεδο, φέρεται να είχε πει στον αρμόδιο αστυνομικό ότι θα πρέπει τηρηθεί το αυτόφωρο με το παραμικρό επεισόδιο, ακόμη κι αν «πέσει μία χαρτοπετσέτα».

Υπό αυτές τις συνθήκες, ανάμεσα σε άλλα θα ερευνηθούν και ολιγωρίες ή ευθύνες αστυνομικών για τη μη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ η εισαγγελέας, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, θα καλέσει για εξέταση παράγοντες της ΑΕΚ, θα κάνει «φύλλο και φτερό» τις εκθέσεις των παρατηρητών και το φύλλο αγώνα που συντάχθηκε από τον διαιτητή.

Ήδη σε βάρος του μεγαλομετόχου της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ σχηματίστηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης για παραβάσεις του Νόμου περί Αθλητισμού. Οι παραβάσεις φαίνεται να συνδέονται με την εισβολή του στο γήπεδο και το γεγονός ότι κατείχε αντικείμενο (εν προκειμένω το όπλο), που κατά τον Νόμο Περί Αθλητισμού μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες σε αθλητική δραστηριότητα.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη άτομα της ιδιωτικής του φρουράς, όπως επίσης και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, που είχε διατεθεί για την ασφάλεια του επιχειρηματία. Καθώς όμως παρήλθε το αυτόφωρο, η συγκεκριμένη δικογραφία θα συσχετιστεί με την προκαταρκτική εξέταση.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr