Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:05
Ελλάδα

Μετωπική Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη για βαρονίες και ονόματα






Σκηνικό ευθείας αντιπαράθεσης, με «άρωμα» από το πρόσφατο παρελθόν της σύγκρουσης μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών, διαμορφώνεται στην κούρσα των δύο διεκδικητών για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε πλευρά επιχειρεί να απευθυνθεί όχι μόνον στους πολίτες που την επέλεξαν αλλά στο 30% που συγκέντρωσαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αρχή έγινε όταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ρόλο εκφραστή του νεοφιλελευθερισμού.

«Για μένα το δίλημμα που τίθεται ενόψει του δεύτερου γύρου είναι ότι οι νεοδημοκράτες θα πρέπει να επιλέξουν τι Νέα Δημοκρατία θέλουν. Θέλουν μια μικρή νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία η οποία θα πάει στο ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μια οικονομική αριστοκρατία, σε μια οικονομική ελίτ, ή θέλουν μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία, μια παράταξη η οποία θα βασίζεται στο θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είναι η κοινωνική οικονομία της αγοράς; Μια παράταξη δηλαδή η οποία θα είναι λαϊκή και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και πατριωτική, όπως ακριβώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;».

«Θεωρώ άστοχη την προσπάθεια του Ευριπίδη Στυλιανίδη να εμπλέξει το ΕΛΚ σε μια εσωκομματική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας και τον καλώ να ανακαλέσει», ανέφερε ο Κ. Κυρανάκης, πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ και υποστηρικτής της υποψηφιότητας του κ. Μητσοτάκη.

Η συνέχεια δεν άργησε να έρθει.  «Πήρα μόνος μου το 30% των ψήφων, δεν είμαι συνιστώσα της ΝΔ μπορώ να εκφράσω όλη την παράταξη», απάντησε  μέσω του ΣΚΑΪ στους επικριτές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ επί των ημερών του θα γίνει μια κεντροδεξιά παράταξη με μία μεταρρυθμιστική στροφή προς το κέντρο, που θα εκφράζει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας.

Ο κος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τη στήριξη του κου Μεϊμαράκη από τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας εγώ είμαι αυτόφωτος, όποιος ψηφίζει Κυριάκο παίρνει Κυριάκο.

Από τον ίδιο σταθμό, το βράδυ, ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών της 10ης Ιανουαρίου.

«Είμαι ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης, αυτός είναι ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να μιλάει για βαρονίες», σημείωσε. Παράλληλα τον κατηγόρησε ότι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά λόγω του ονόματός του, «επειδή λέγεται Μητσοτάκης. Θα εξελέγετο αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης; Όχι».

Χαρακτήρισε «προσβλητικό» ότι ο συνυποψήφιός του δεν αναγνωρίζει την «αυτόνομη πορεία του επί πολλά έτη» και υποστήριξε πως ο ίδιος από το 2009 μέχρι σήμερα δεν ανακατεύτηκε με τα κομματικά, ενώ ο εσωκομματικός του αντίπαλος «ήταν υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τώρα μας λέει ότι το κόμμα στο οποίο συμμετείχε στην ηγετική ομάδα από το 2009 δεν του αρέσει;»

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του επειδή ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε που απείχε στη χθεσινή ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ, όπως είπε, ήξεραν όλοι ότι έχει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. «Ποιος μου κάνει μάθημα λέγοντας ότι η αποχή δεν είναι πολιτική στάση; Αυτός που απείχε από την κορυφαία διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα τρελαθούμε τώρα», σημείωσε, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει ξεφύγει».

Στο ενδεχόμενο ντιμπέιτ, είπε ότι δεν θα συμμετάσχει αν ο συνυποψήφιός του «συνεχίσει να με προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο. Κάνει ζημιά στο κόμμα, δεν πάω να κερδίσω ένα κόμμα που έχουμε ξεφτιλίσει», σημείωσε.

Αφήνοντας δε αιχμές για τη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είπε: «Μεταρρυθμίσεις δεν είναι απολύσεις στον δημόσιο φορέα, δεν είναι το κλείσιμο των δημοσίων φορέων. Στις δικές μου προτάσεις – μεταρρυθμίσεις, όταν ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, δεν άκουσα ενστάσεις».