Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 12:44
Κόσμος

Μεγάλη πυρκαγιά σε προάστιο του Λος Άντζελες – Εκκενώθηκαν 3.000 σπίτια

A helicopter flies above glowing embers as it makes a water drop run at the "Old Fire", which burned in Calabasas, California, U.S., June 4, 2016. REUTERS/Gene Blevins





Μια πυρκαγιά σε μεγάλη έκταση θάμνων, έξω από το Λος Άντζελες, απειλεί χιλιάδες σπίτια και ώθησε την υποχρεωτική εκκένωση των κατοίκων της περιοχής, οι αρχές, δήλωσε το Σάββατο.

Η φωτιά καίει μια έκταση 200 στρεμμάτων στο Calabasas, μια μικρή πόλη στην κομητεία του Λος Άντζελες, περίπου 10 μίλια από τα παράλια του Ειρηνικού Ωκεανού. Ξέσπασε όταν ένα μικρό σε μέγεθος φορτηγό που κινείτο σε κεντρική λεωφόρο, προσέκρουσε με υπερβολική ταχύτητα σε στύλο ρεύματος, τον οποίο έκοψε στα δύο. Η πτώση του στο έδαφος προκάλεσε έκρηξη και εν συνεχεία φωτιά, η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη φωτιά που κινείται γρήγορα», δήλωσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής της κομητείας του Λος Άντζελες, Ντένις Κρος. «Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να δουν πού είναι η φωτιά, λόγω του πυκνού καπνού και της στάχτης στην ατμόσφαιρα».

Η φωτιά ανάγκασε 5.000 άτομα στα Highlands, Eddingham και Adamsville, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είπαν αξιωματούχοι της πυροσβεστικής.
«Κανείς δεν μπορεί να καθίσει σε δρόμους τους ή να κάθονται στα σπίτια τους όσο συμβαίνει αυτό. Θα πρέπει να πάρουν το αυτοκίνητό τους και να εκκενώσουν την περιοχή αμέσως», δήλωσε ο Κρος.

Αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με αξιωματούχους της πυροσβεστικής, και υποχρεωτικές εκκενώσεις διατάχτηκαν για ορισμένους κατοίκους του Calabasas. Στη μάχη με τις «πύρινες γλώσσες» έχουν σπεύσει περίπου 250 πυροσβέστες. Ελικόπτερα και αεροσκάφη ανεφοδιασμού επίσης πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Calabasas, Τόνι Κοροάλες, περίπου 3.000 σπίτια, έχουν εκκενωθεί.