Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:26
Τοπικά

Μείωση αποδοχών μέχρι 40% για τους υγειονομικούς υπαλλήλους






Με ατομικές συμβάσεις το προσωπικό στον χώρο των υγειονομικών υπαλλήλων στον νομό Μαγνησίας. Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια μέχρι και 40% με ατομικές συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν, ενώ το προσωπικό στις περισσότερες κλινικές λαμβάνει τις αποδοχές του με καθυστερήσεις τριών και τεσσάρων μηνών, όπως κατήγγειλε χθες η πρόεδρος Σμαράγδα Λιάτσικου, εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για την Εργατική Πρωτομαγιά στον Βόλο, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η συρρίκνωση των αποδοχών, προκαλεί πλέον εκτός από οικονομικά και τεράστια κοινωνικά προβλήματα, στους 700 περίπου εργαζόμενους στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

«Μέσα σε μία τοπική κοινωνία που ήδη χειμάζεται και οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τρομερές μειώσεις αλλά έχουν στηρίξει τις επιχειρήσεις που απασχολούνται με κάθε δυνατό τρόπο, θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να σταματήσει αυτή την τακτική, διότι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα, και αποδέκτες εκτός από τις επιχειρήσεις υγείας είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτές. Επίσης και οι επιχειρήσεις οφείλουν να δείξουν επιτέλους ευαισθησία και κατανόηση και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δυνατόν το προσωπικό να αποδίδει αντιμετωπίζοντας κάθε φορά την πίεση της περικοπής των αποδοχών του», σημείωσε η κ. Λιάτσικου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα μέλη της διοίκησης του σωματείου απηύθυναν κάλεσμα προς όλα τους υγειονομικούς υπαλλήλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά που διοργανώνει το ΕΚΒ στην Πλατεία Ελευθερίας την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζοντας ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην υποστούν άλλα δεινά.

«Καλούμε και οργανώνουμε ένα λαϊκό κίνημα, το οποίο με πρωτοπόρο την εργατιά θα ανατρέψει το παρόν και θα διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.
 Έτσι τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα που διανεμήθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Παράλληλα, ο Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων αγαθών (νερό – ρεύμα), στην απελευθέρωση των απολύσεων και στις νέες μειώσεις μισθών, στη μείωση του αφορολόγητου και στο νέο κούρεμα των συντάξεων, και καταλήγοντας τονίζει: «Λέμε όχι στην εφαρμογή ειδικών οικονομικών ζωνών άγριας εκμετάλλευσης
, στην καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων και στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, και τη θεσμοθέτηση της ανταπεργίας από τους εργοδότες».